Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výchova špionů v Čechách: Blesk.cz získal tajnou směrnici komunistické StB!

Autor: Marcel Mihalik, lmk - 
6. října 2014
06:31

Jak si komunistická Státní bezpečnost vychovávala tajné agenty? Jak je vůbec získávala a motivovala ke spolupráci? Na to byla sepsána padesátistránková směrnice, kterou Blesk.cz získal. Pochopitelně bývala tajná…

Zatímco Němci se v těchto dnech chlubí v pražském Goethe-institutu rozličně maskovanými prototypy agentů Stasi, což bývala obdoba StB, česká špionská realita byla skromnější. Soudruzi z NDR měli mimikry turistů, žurnalistů i třeba diskotékových playboyů. A to včetně knírků, paruk »mániček« i západních džínsů s ohrnutými nohavicemi.

My můžeme kontrovat Směrnicí pro práci s tajnými spolupracovníky Československé kontrarozvědky z roku 1972. Dokument leží v Ústavu pro studium totalitních režimů. Lze se z něj například dozvědět, jak se člověk stal agentem StB. Zmiňují se dva způsoby: Buď chtěl sám a pohlaváři usoudili, že je tím pravým »levým«, nebo nechtěl a pohlaváři usoudili, že spolupráce bude »vyžadována«. V čl. 52 zmíněné listiny se píše: „Ve zdůvodněných případech jsou získáváni tajní spolupracovníci na základě kompromitujících okolností, které o nich kontrarozvědka zjistila.“ O jiných, důraznějších metodách se Směrnice nezmiňuje…

Za dobře odvedenou práci byla odměna finanční, tedy jednorázové či pravidelné částky, nebo morální. A tou byla beseda s nadřízeným… Nejlíp na tom byli agenti, kteří se dostali do zahraničí. Kontrarozvědka jim platila v tamní měně, hradila veškeré náklady, finančně zabezpečovala estébákovu rodinu v Československu, a po návratu mu dokonce našla práci.

Manuál StB obsahoval

Co dělá agent

Vyhledává, aktivně rozpracovává a odhaluje kádrové rozvědčíky, získává poznatky o skrytých nepřátelských projevech a tendencích, odhaluje iniciátory, odhaluje pronikání rozkladné ideologické činnosti, pomáhá při ochraně české ekonomiky, plní úkoly preventivně výchovného charakteru s cílem předcházet a zabraňovat působení nepřátelské ideologické rozkladné činnosti.

Žádná provokace

Zvláště je zakázáno dávat tajnému spolupracovníkovi takové úkoly, které by ho vedly k provokačnímu jednání nebo jejich plněním by se sám stal iniciátorem trestné činnosti nebo porušování socialistické zákonnosti.

Sledování řetězem

…je používáno při pěším i vozovém sledování při pohybu objektu po přímé a přehledné trase v málo frekventovaném prostředí. První sledovač (motorové vozidlo) se pohybuje za objektem, ostatní jsou rozmístěni v řetězu za prvním sledovačem. Vzdálenost mezi objektem, prvním sledovačem a dalším se mění podle situace a prostředí.

Rozpracujte ho!

Vázacímu aktu musí předcházet důkladné rozpracování cizince, nikoli jen prověrka. Po ukončení rozpracování, kdy cizinec se ukáže jako vhodný typ agenta, je zpravidla uplatňována metoda postupného připoutávání…

Prověřit i babičku

Držitel propůjčeného bytu musí poskytovat záruku utajení zájmu kontrarozvědky, proto se prověrka před propůjčením bytu nevztahuje jen na něho, ale i na jeho rodinu, blízké příbuzné i další osoby, které k němu mají bližší vztah. Prověřují se zejména předpoklady kandidáta pro plnění státobezpečnostních úkolů, jeho politická spolehlivost, stupeň důvěry u rozpracovávané osoby, schopnost navazovat styky se zájmovými osobami, schopnost dodržovat konspiraci.

Jen náčelník

Získávání cizinců ke spolupráci provádějí jazykově kvalifikovaní a zkušení náčelníci nebo operativní pracovníci mající předpoklady k jednání s cizinci.

Souložení zakázáno

Užívání propůjčených a konspiračních bytů k jiným než služebním účelům je přísně zakázáno.

bjutifl ( 6. října 2014 13:04 )

To záleží na lidech jak tady bude. Jestli budou blbí jako doteď, tvůj scénář se naplní + to že pár slušných podnikatelů a živnostníků, co se tu udrží, tak zdrhnou jinam aby nebyli Babišem a jemu podobnýma semleti a pro ty hlupáky tu zbyde jenom otročit na Babiše a jemu podobné.

tarot666 ( 6. října 2014 12:57 )

jo,tady bude ještě hůř než dosud...dneškem je tu 600 000 nezaměstnaných a počítám,že do 10 let tu bude 1 milion a ostatní 3,5 milionu pracujících budou brát úplné hov.no nejen za práci,ale později vůbec nic v důchodu

tarot666 ( 6. října 2014 12:55 )

to asi určitě,ale to je jen výsledek 25 let kradení všech možných vychcaných zlodějských stran,kde smrdí právě spousta těch komunistů-takže se nedivte,že pracující a důchodci už nemají koho jiného by volili,tak volí komunisty

bjutifl ( 6. října 2014 12:42 )

Většina ostatních současných komoušů v politice je ráda, že si za prachy může válet zadek v opozici. Děsivá je spíš představa kdyby jim debilové dali dost hlasů na to aby se dostali k moci, jak by to tu všechno svojí leností a hloupostí přivedli k totálnímu krachu.

bjutifl ( 6. října 2014 12:38 )

Tohohle šmejda a naše debilní spoluobčany, co se daji koupit při volbách za koblihu nám byl čert dlužnej. Na Slovensku chtěli tohohle gaunera pověsit, zdrhnul k nám a hovada tu z něj udělali ministra financí

Zobrazit celou diskusi