Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nezabijte se jako můj chlapeček! Varuje matka motorkáře videem synovy poslední jízdy

Autor: Kateřina Rusá, ČTK, simao - 
7. září 2014
19:41

Na první pohled to vypadá jako obyčejné video z kamery na helmě motocyklisty. Jenže pak se objeví auto a obraz je rázem rozmazaný... Ustálí se až záběrem na trávu v příkopě. Právě tam skončila pro Davida Holmese (†38) zběsilá jízda, která byla bohužel i tou poslední. U tragických nehod motorkářů však čeští policisté a záchranáři zasahovali během uplynulého slunného víkendu v Česku...

Sotva jeho matka Brenda (62) osušila první slzy, rozhodla se varovat ostatní motorkáře před rychlou jízdou. Video ze synovy helmy doplnila o záběry z jeho života a prosila v něm o opatrnost na silnicích. „Nezabijte se jako můj chlapeček,“ varuje truchlící matka v srdceryvné nahrávce.

Její syn nehodu, při které zemřel, nezpůsobil. Kdyby v tu chvíli ovšem nejel 155 km/h, mohl jí možná zabránit. To už se ale nikdy nedovíme. Řidič auta, který Davidovi při odbočování z hlavní silnice nedal přednost, svou vinu přiznal.

Tragický víkend pro motorkáře v Česku: Hned několik mrtvých

KHned k několika tragickým nehodám motorkářů přitom došlo tento víkend na českých silnicích. Slovenský motorkář (†48) nepřežil v neděli odpoledne nehodu v Horních Bludovicích na Karvinsku, kdy narazil do stromu. Zraněním podlehl na místě. "V levotočivé zatáčce muž pravděpodobně nezvládl řízení, vyjel mimo komunikaci a narazil do stromu. Způsobil si závažná zranění, která byla neslučitelná se životem," popsala nehodu policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Motocyklista (†51) zahynul také v sobotu v poledne u Tišnova na Brněnsku. Nezvládl řízení, najel do svodidel a způsobil si těžká zranění, kterým taktéž podlehl na místě. Nehoda se stala, když jel na motorce z Tišnova do Lomničky. Silnice vede z kopce a je v ní v tomto úseku několik ostrých zatáček. Zřejmě šlo o občana Rakouska nebo Německa, uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

V sobotu odpoledne zemřel další motorkář (†37) při nehodě u Rousměrova na Žďársku. "Došlo k těžkému zranění motocyklisty, který i přes okamžitou resuscitaci na místě dopravní nehody zemřel," uvedla policejní mluvčí Dagmar Čírtková. Muž řídil motorku Yamaha. Srazil se s autem Chrysler Voyager, ve kterém jel čtyřiačtyřicetiletý řidič. Okolnosti nehody kriminalisté vyšetřují.

Již v pátek pak zahynul motorkář (†50) při nehodě na okraji Telče v okresu Jihlava. Na motocyklu babeta se srazil s osobním autem. I tento případ policie vyšetřuje. "Obě vozidla projížděla po silnici ve stejném směru, a to od Telče na Novu Říši," uvedla mluvčí Čírtková. Kriminalisté se nyní obracejí na svědky dopravní nehody, aby zavolali na linku 158. "Především by uvítali svědectví řidičky osobního vozidla, s největší pravděpodobností značky Dacia, která bezprostředně po nehodě na místě zastavila a poskytovala první pomoc zraněnému motocyklistovi," dodala mluvčí.

mememumu ( 8. září 2014 08:41 )

Jedno to není, v autě jsi v případě nehody podstatně více chránený než na motorce.

banan25 ( 8. září 2014 08:11 )

Jel jsem včera na trase Jihlava Hradec a musím říct že motorkáři jsou naprostí deb.lové bez mozku. Dobře jim tak a jen houšť !!

mr.remy ( 8. září 2014 07:37 )

jj......a to se dá za pár šušňů vyblbnout na okruhu. Nechápu, fakt!

mr.remy ( 8. září 2014 07:31 )

....na bednu jsi ty. Je úplně jedno, jestli jedeš na motorce, nebo v autě! Buď jezdíš jako prase, a nebo podle předpisů.....je ale úplně jedno na čem jedeš.

cilek ( 7. září 2014 23:57 )

A ještě ke všemu jel po opačné straně silnice! Ale ve VB tak jezdí ti šílenci skoro všichni. Když jsem tam nedávno byl, tak takhle blbě jeli všichni kromě mě

Zobrazit celou diskusi