Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ještě před první třídou si tyto děti prošly peklem: Dnes nastoupily do školy

Autor: dce, uá, sc - 
1. září 2014
18:35

Je to už více než pět let, co se ve Vítkově odehrál odporný útok žhářů – nejvážněji to odnesla tehdy dvouletá Natálka. Dnes se holčička poprvé podívala do školy a s ní i další děti z celé České republiky, k nimž život zatím nebyl příliš vstřícný. 

Osm měsíců v nemocnici s popáleninami třetího a čtvrtého stupně na 80 % povrchu těla. K tomu šok a psychický blok – Natálka se dodnes bojí cizích lidí. To vše způsobila zvrhlá trojice mladíků, kteří do domu, který rodina obývala, vhodili tři zápalné lahve. Natálka, kterou tento hrůzný zážitek poznamenal na celý život, se dnes vydala do první třídy.

Natálka byla už ve školce samotářka – nenašla si žádné kamarády a radši si hrála sama. Její maminka se bojí, aby se něco podobného neopakovalo i ve škole. Nebo hůř – aby se jí děti kvůli jizvám neposmívaly. Právě děti totiž dokážou být až překvapivě kruté.

Do 1. A se dnes vypravila i Adélka z Vlčnova. Ta loni v březnu málem zemřela – narodila se totiž s nevyvinutými žlučovými cestami a nefungovala jí játra a počátkem minulého roku se její stav rapidně zhoršil. V květnu však podstoupila transplantaci jaterního štěpu.

Nutno dodat, že úspěšnou. „Mám trochu obavu, co všechno mě tam čeká, ale moc se těším. Snad nebudu sedět s klukem,“ prozradila Blesku sama Natálka. Bohužel se ale dívence po operaci projevila epilepsie a tak bude čelit různým omezením. Přesto do školy nastoupila s úsměvem.

I díky médiím se do školy poprvé podíval i Bohoušek z Teplic. Rodině, která se stará o chlapce trpícího od narození mozkovou obrnou, letos v lednu ukradli jenom 14 dní staré auto, kterým se se svým synem dopravovali na rehabilitace. V něm byl bohužel i Bohouškův speciální kočárek.

Na popud médií se ale podařilo vybrat tolik peněz, že rodina mohla zaplatit i půjčku za ukradené auto – dárci jim navíc dali i auto nové. Z peněz Bohouškovi rodiče koupili i chodítko, díky kterému vyrazil do školy po svých. To by jinak nešlo – trpí totiž quadruparézou – ochabnutím svalstva na všech čtyřech končetinách.

krdasseneda ( 2. září 2014 15:34 )

Dala ji do Vítkova do zvláštní školy,chodí tam i její sestry a mají tam všechno zadarmo.

anna1234 ( 2. září 2014 14:36 )

..spráááávně ale zatím se dodržují závazky jednostranně, tedy vyplácejí se dávky a druhá strana žádné závazky nemá

anna1234 ( 2. září 2014 14:33 )

.. já jsem měla na mysli jinou pracovní činnost Přiznávám, že jsem si tu asi trochu zafantazírovala

buban ( 2. září 2014 14:24 )

No také postrádám pod tímto dojemným článkem foto, jak Natálku doprovází do školy maminka s milujícím tatínkem.

buban ( 2. září 2014 14:21 )

anna1234-ale oni přece provozují pracovní činnost-kradou cokoliv kovového bez ohledu na to, že ohrozí životy jiných (měděné signalizační kábly na železnici, železné dekly na silnicích, atd., atd.), pak také uplatňují svoje manželky, dcery, sestry coby pomahačky mužům, hlavně tedy zahraničním, při sexuálním půstu....je toho snad málo? Akorát že nic z toho nedaní a to všechno, co jsem zmínila, kradou.

Zobrazit celou diskusi