Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čína popravila osm lidí za loňský atentát v Pekingu: Při útocích zemřelo 5 lidí, včetně turistů

Autor: ČTK, lm - 
24. srpna 2014
13:05

V Číně popravili dalších osm lidí odsouzených za "teroristický útok" související s nepokoji v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Odsouzenci byli stíháni za přípravu loňského sebevražedného útoku na pekingském náměstí Nebeského klidu.

Při sebevražedném atentátu v centru čínské metropole z konce loňského října auto, v němž seděli tři lidé, vjelo do davu chodců a vzplálo. Pasažéři auta zahynuli, stejně jako dva turisté. Dalších 38 lidí utrpělo zranění.

Měsíc po činu se k útoku přihlásili muslimští separatisté z Islámské strany Východního Turkestánu (ETIM), známé též jako Turkestánská islámská strana (TIP). Čínské úřady od začátku podezíraly z útoku právě příslušníky muslimské ujgurské menšiny, která žije v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Muslimská menšina Ujgurů si dlouhodobě stěžuje na přísné omezování své víry a kultury a na rozpínavost většinového čínského etnika Chanů. Oblast zaujímá šestinu čínského území a je bohatá na ropu a plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval nemalé prostředky a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně. Teroristické útoky připisované ujgurským separatistům se však v poslední době množí nejen v Sin-ťiangu, ale i po celé zemi.

jozefe ( 24. srpna 2014 14:46 )

Nebojte se aj ná nich dojde počasí.

kuniksicht ( 24. srpna 2014 14:27 )

na amnestii jsi zapomnel......

kuniksicht ( 24. srpna 2014 14:25 )

u nas maji vsichni darebaci,politici, zlodeji,lobbiste stesti, ze trest smrti neni.....proto se chovaji jak se chovaji

kung-fu-jane ( 24. srpna 2014 13:42 )

Znovu se ptám, proč je teroristický útok v uvozovkách? Určitě by se našim řiťolezcům do eu-zadele nelíbilo, kdyby islamisté prováděli něco podobného u nás....

Zobrazit celou diskusi