Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Topolánkův kámoš Dalík u soudu: Poctivou prací vydělám až 5 milionů ročně

Mirek Topolánek dnes svědčil u soudu s Markem Dalíkem, který si údajně řekl o půlmiliardový úplatek.
Mirek Topolánek dnes svědčil u soudu s Markem Dalíkem, který si údajně řekl o půlmiliardový úplatek.  (Autor: Blesk - Petr Novotný)
21. srpna 2014
10:41

Po více než měsíci pokračuje soud s Markem Dalíkem, který si podle obžaloby řekl o téměř půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu transportérů Pandur. Kamarád expremiéra Mirka Topolánka důkladně popsal své současné poctivé aktivity a kolik si jimi vydělá.

Marek Dalík začal vypovídat po deváté hodině. "V současnosti za vlastní peníze či peníze jiných investorů stavím byty a kanceláře, ty potom prodávám. Dále spolupracuji s firmami pana Mašína, zabývající se pronájmem a prodejem lodí a kotev. Okrajově mě zajímá nákup a prodej uměleckých děl a spoluvlastním velký tenisový areál nedaleko Prahy. Ještě mám pátou aktivitu: nakoupil jsem nějaké pohledávky," popisuje Dalík. Na otázku soudkyně, kolik měsíčně bere, řekl že 300 až 400 tisíc.

S odznakem českého dvouocasého lva na klopě přišel do soudní síně i expremiér Mirek Topolánek. Měl by objasnit pozadí sporné zakázky. Hned na úvod upozornil, že jeho výpověď bude poměrně obsáhlá. K soudu by měl dorazit i tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták.

O co u soudu jde?

Policisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Někdejšímu poradci premiéra Topolánka za pokus o podvod hrozí až deset let vězení.

sores ( 16. ledna 2016 15:06 )

chachacha, prý poctivou prací, myslel poctivou zlodějnou.

zarazenyprd ( 21. srpna 2014 15:22 )

Dnes justice pracuje na politická zadání. Typický příklad - místo vyšetřete tuto krádež se vydá pokyn "Najděte něco na Janouška". Tfuj "státní" aparáte.

1917 ( 21. srpna 2014 15:18 )

Dalík a poctivá práce. Větší vtip jsem už dlouho neslyšel.Ještě se přidají Janoušek, Rytig a další "političtí lobysté" a za nimi zástup plitiků počínaje Topolánkem a hlavně "profesorem" Klausem a máme vysvětlení proč jsme tam kde jsme, v prd-eli.

zarazenyprd ( 21. srpna 2014 15:01 )

Jeden tvrdí, že chtěl úplatek, druhý tvrdí, že to není pravda. Slovo proti slovu. Rozhodne soudkyně podle toho, kdo jí šoupne větší úplatek.

momoko ( 21. srpna 2014 14:42 )

titulek roku

Zobrazit celou diskusi