Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Afghánistánu byl zraněn další Čech! Armáda změní taktiku

Autor: haj - 
10. srpna 2014
12:51

Češi mají poslední dobou v Afghánistánu smůlu. Před měsícem padli u základny Bagrám čtyři naši vojáci a pátý po převozu do nemocnice, teď došlo ke zranění dalšího Čecha. Navíc jen několik dní poté, co se čeští vojáci vrátili na hlídky.

K incidentu došlo při střelbě na hlídku, zraněný Čech obsluhoval střeleckou věž obrněného vozidla. Vedení armády se domnívá, že je nutné zavést některá opatření, aby se takovým událostem dalo předejít. Podrobnosti jsou ale kvůli bezpečnosti utajovány.

„Proběhlo celkové vyhodnocení a analýza obou červencových incidentů, na základě kterých byla přijata adekvátní opatření jak v taktické činnosti, tak ve způsobu provádění patrol," řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Podle ní se také podobné útoky opakovaly a nebyly ničím výjimečným. „Bezpečnostní situace v oblasti je složitá. V letním období se intenzita útoků na koaliční jednotky pravidelně stupňuje.“

Období léta je tak v Afghánistánu známé spíše jako fighting season (období bojů). Proč tomu tak je? Povstalci jsou totiž v létě zásobováni ze sousedního Pákistánu přes hory, což v zimě není možné kvůli sněhu.

V České strážní jednotce bojující v Afghánistánu slouží 150 vojáků. Po smrti několika našich vojáků v červenci, byla jednotka doplněna a poslední z vojáků se připojil 19. července.

sharp ( 11. srpna 2014 01:28 )

Vy, kdo tady nadáváte na české vojáky v Afgánistánu, "pláčete na špatném hrobě". Nadávat byste měli na naši politickou reprezentaci, tedy na vládu a parlament. Oni totiž rozhoduji, zda čeští vojáci budou někam vysláni, nebo ne. Obzvlášte v létě jsou vojáci opravdoví hrdinové, protože Taliban má lidi s vypatlanými hlavami a jsou schopni zabít kohokoliv. Vůbec jim nevadí zabít civilisty, vlastní lidi. Fanatismus Talibanu je šílený, tak si to uvědomte !

wein ( 10. srpna 2014 21:25 )

 Doufam,ze napred budou strilet a pak az zjistovat jestli to byl terorista

andy63 ( 10. srpna 2014 20:29 )

Armáda mění taktiku, nebude už rozdávat pastelky, ale lízátka!

vrtajzub ( 10. srpna 2014 17:41 )

rentierskej

vrtajzub ( 10. srpna 2014 17:39 )

No prosím a to ešte neni koniec ! To ešte bude mrtvých hrdinov !Každý je zodpovedný za svoje rozhodnutia!

Zobrazit celou diskusi