Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cesta na vrchol v obrazech: Radek Jaroš zdolal Himaláje

Autor: Jan Doležal, luz - 
28. července 2014
06:00

Český horolezec Radek Jaroš se stal patnáctým člověkem na Zemi, který dosáhl vrcholu Himalájů. Celkem už pokořil bez kyslíkové bomby všech 14 osmitisícovek na planetě!

S výstupy začal v roce 1998. A hned napoprvé zvolil cíl nejvýšší - Mount Everest (8848 m). A o víkendu dosáhl na druhou nejvyšší. Na Korunu Himalájí, vysokou 8648 metrů. Ta byla také cílem na výstup nejtěžším. Čtyřikrát v minulosti v pokusu o zdolání K2 pohořel. Jednou proto, že mu balvan rozdrtil prst, třikrát mu plány zhatila nepřízeň počasí.

V sobotu horu konečně zdolal. Na výstup na vrchol vyrazil o půlnoci pákistánského času společně s kolegou Honzou Trávníčkem. "300 výškových metrů pod vrcholem. Dá-li Alláh, za dvě hodiny vrchol. Jsme od tři vzhůru a čekáme, jsme úplně na nervy!" hlásila Lucie Výborná, moderátorka Českého rozhlasu, která expedici doprovázela až do výšky 600 metrů.

Naštěstí počasí na cestu měli poměrně příznivé. "Ráno bylo krásné počasí, zhruba ve dvanáct ale přišel mrak, takže tam byl Radek v husté mlze", popsala Výborná.

O tom, že se konečně dostal na vrchol, informoval Jaroš na Twitteru. Přesně ve 14:15 našeho času poslal "tweetnul" krátkou zprávu #Jaroš je v 16:04 na vrcholu #K2! "Výstup mu trval neuvěřitelných šestnáct hodin!", ohlásila krátce poté Výborná.

 

popocatepetl ( 28. července 2014 08:39 )

Oprava: ...Nepálu...

popocatepetl ( 28. července 2014 08:36 )

Asi proto, že K2, na kterou Radek Jaroš v sobotu vylezl a která byla poslední osmitisícovkou, na které předtím nebyl, není v nepálu, ale v islámském Pakistánu.

majojo ( 28. července 2014 07:10 )

Vždycky jsem si myslela, že Himálaj je jednotné číslo. O čárkách nad A nemluvě. Ale do Hiumalájů - to mi vyrazilo dech. A proč paní Výborná plete do výstupu na K2 Aláha, to taky nechápu. Myslela jsem si, že v Nepálu převládá budhismus.....

Zobrazit celou diskusi