Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Moskvě vykolejilo metro: 20 mrtvých, přes sto raněných

Autor: ČTK, ljš, tho - 
15. července 2014
11:19

Spěchali do práce, ale už nedojeli. Nejméně dvacet lidí ráno nepřežilo tragickou nehodu v moskevském metru, desítky dalších byly zraněny a počet obětí stále narůstá. Příčinou neštěstí byla zřejmě technická závada.

Nejméně 20 mrtvých si vyžádala dnešní nehoda v moskevském metru, kde vykolejilo několik vagonů jedné soupravy. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na zdravotníky. Ti nevylučují, že počet obětí ještě může vzrůst. Mezi mrtvými je i strojvedoucí soupravy. Ze 149 zraněných bylo 106 osob hospitalizováno, z toho více než polovina je podle lékařů ve vážném stavu.

"Je to hrůza. Dolů (do metra) stále scházejí s nosítky. Vynášejí (raněné) na povrch. Někdo je bezvědomí, jiní sténají bolestí," citoval očité svědky server newsru.com.

"Někteří zranění jsou v šoku. Říkali, že je to hodilo přes celý vagon z jednoho konce na druhý. Sami se dostali ven po kolejích," vylíčil Nikita Batalov. "Souprava se doslova roztrhla, vagon to zmuchlalo, někteří lidé v něm uvízli. Zraněných je hrozně moc," vyprávěl další svědek televizi LifeNews.

U stanice metra zasahovalo šest desítek sanitek a osm vrtulníků. Moskevský starosta Sergej Sobjanin slíbil rodinám obětí po milionu rublů pomoci (asi 600.000 Kč).

K nehodě došlo okolo 09:30 moskevského času (07:30 SELČ), podle záchranářů zřejmě v důsledku prudkého poklesu napětí a následné chybné signalizaci. Ta spustila nouzové zastavení soupravy, v níž tři vagony vykolejily.

„V pražském metru nic podobného nehrozí. Proti výpadkům proudu má pražské metro v pohotovosti několik záložních zdrojů,“ řekla Blesk.cz mluvčí Pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

_banderas ( 17. července 2014 20:05 )

evoluci, máš ty i já právo vidět svět jinak, ale nemáš právo mě označovat za zrádce pro mé vidění současného geopolitického světa. Já tě za zrádce nepovažuju, protože to je tvůj názor a vidění světa tvýma očima. Nikdo mě neplatí, jen čtu a čtu a hledám pravdu, která mě taky velmi šokuje jako tebe. Čerpám pouze z textů a videí na netu a připouštím, že se mohu v něčem mýlit tím, že převezmu nepravdivé informace, ale stejně tak se to týká i tebe. Pochybování je motorem jít dopředu. Jinak díky za diskuzi.

evolucius ( 17. července 2014 14:15 )

 Jeste trochu metafor,kdyz je mas tak rad...pokud prirovnavas usa ke korabu ktery se potapi,tak rusko je ponorka Kursk,ktera se nikdy nevynorila...a kdyz mohla,rusove to podelali a chteli ututlat...nez vsichni namornici zemreli...a oligarchy kteri podporuji nakradenymi penezi rusky nacionalismus bych hledal spise v rusku..

evolucius ( 17. července 2014 12:42 )

 bandera...politicky vidime svet kazdy uplne jinak...pokud povazujes rusko za demokracii,tak dokonce je nase videni sveta neslucitelne...myslim ze ti nekdo plati za tohle vymyvani mozku...ja se nebojim rici ze lide tveho typu jsou zradci ceskeho naroda...rusko dalo svetu akorat bolseviky a rusky nacionalismus s pachuti bidy a lzi...

_banderas ( 17. července 2014 10:50 )

evoluci, ty máš v sobě filozofického ducha. Evolu, napsal si to hezky, já vím, že to jsou vlastnosti lidského faktoru nás všech.

_banderas ( 17. července 2014 10:43 )

czrus, dík za informace, přečtu, prohlídnu, přeberu.

Zobrazit celou diskusi