Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rudá kůže není zdravá: Návod, jak se nespálit na slunci!

Co dělat, když se spálíte na slunci?!
Co dělat, když se spálíte na slunci?!  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: zp - 
6. července 2014
07:59

Týden u moře je málo, a tak se snažíme stihnout co nejvíc sluneční lázně. Opatrnost jde často stranou a pak následuje probdělá noc. Jak se tedy nespálit, a když už zrudneme, co s tím?

Stejně jako zvenku, prospívá  v létě voda i zevnitř. Proto se snažte vypít aspoň tři litry čisté vody denně. Rakije a víno na dovolené u moře se do toho pochopitelně nepočítá. Nejlépe bude, když si na pláž vezmete zásobu vody v několika lahvích a nezapomenete je vyndat z plážové tašky. Pleť vám poděkuje za to, že nebude suchá.

Pokud se na dovolenou teprve chystáte, je výborné tři týdny před odjezdem nasadit »beta-karotenovou kúru«. Buď si každý den dopřávejte mrkvovou šťávu, anebo jednoduše kupte pilulky s beta-karotenem, které jsou běžně k dostání. Tento provitamin vás bude chránit před spálením a navíc vám dodá krásnou zlatavou barvu.

Je to pro silnější povahy, ale na místě opravdu hned první den nevystavujte své tělo slunečnímu žáru. A rozhodně ne přes poledne. Nejrizikovější doba je mezi 11 a 15 hodinou.  Je dobré mít slunečník a být většinu času ve stínu. Od rizika onemocnění kůže vás neochrání ani vysoké UV filtry v opalovacích krémech. Také v dalších dnech buďte opatrní, opalujte se po ránu a navečer. Chraňte především své děti. Do jednoho roku na slunci nemají být vůbec!

Zvažte také, jaké léky užíváte, některé se příliš se sluncem nesnášejí. Například je to řada léků na snížení krevního tlaku. Přečtěte si tedy příbalové letáky nebo se poraďte s lékařem, jak tuto situaci vyřešit, abyste si nezkazili dovolenou.

Když už jste neposlouchali rady lékařů a spálili jste se, pak nasaďte první pomoc. Podobně jako při spáleninách domácích, pomůže především chlazení vodou nebo ledování. Všude také seženete bílý jogurt, kterým spáleniny léčily naše babičky. Zmírní bolest a urychlí hojení. Také přípravky s panthenolem zklidňují. Nepoužívejte ale  mastné krémy.

jasamosobne ( 6. července 2014 10:09 )

 Taky muzete sedet na ***i doma

Zobrazit celou diskusi