Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tvrdá odplata za únos a vraždu tří chlapců: Nálety stíhaček, demolice domů únosců

Autor: ČTK - 
1. července 2014
12:16

Izraelci v noci na dnešek pokračovali ve vojenské operaci s cílem dopadnout únosce a vrahy tří izraelských studentů, jejichž těla byla nalezena v pondělí odpoledne nedaleko Hebronu na Západním břehu Jordánu. Tři Palestince vojáci zadrželi a jednoho údajného člena radikálního hnutí Hamas zastřelili, když po nich hodil granát, informovala izraelská média.

Izraelský armádní mluvčí rovněž potvrdil, že letectvo v noci zasáhlo 34 cílů v Hamasem ovládaném Pásmu Gazy. Od neděle přistálo na území Izraele přes 20 raket vypálených z oblasti Pásma. Celkem bylo raket údajně mnohem více, většinu ale zachytil izraelský protiraketový systém Iron Dome a zneškodnil je.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil ze zodpovědnosti za smrt mladíků Hamas, kterému pohrozil tvrdou odpovědí. O jakou reakci by přesně mělo jít, projednávala již v pondělí na svém mimořádném zasedání bezpečnostní rada státu, zatím se ale neshodla a ve svém jednání bude pokračovat i během dneška po pohřbu zavražděných chlapců. Ministr zahraničí Avigdor Lieberman kvůli situaci v zemi odložil svou dnešní návštěvu České republiky.

Zabití odsoudil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který uvedl, že je vraždou Naftaliho Frenkela, Gilada Šaara a Ejala Jifracha hluboce zarmoucen. "Myslím na jejich rodiče, na jejich rodiny. Tři mladiství izraelští studenti se stali nevinnými oběťmi teroristického činu. Neexistuje omluva ani ospravedlnění pro tak strašný zločin, který musí být jednoznačně odsouzen," prohlásil šéf české diplomacie. Jak dodal, oceňuje, že izraelská i palestinská strana spolupracovaly při pátrání i vyšetřování. "Věřím, že obě strany dokážou uklidnit současnou obtížnou situaci, aby zabránily další destabilizaci neklidného regionu," doplnil.

Kvůli smrti mladíků dnes zasedne i palestinské vedení. Hnutí Hamas, které je součástí nynější palestinské vlády, mezitím obvinilo izraelský kabinet, že chce smrt mladíků využít k vojenským akcím proti Palestincům.

Podle izraelské tajné služby jsou únosci dva muži, devětadvacetiletý Marván Kavasmá a dvaatřicetiletý Amar abú Ísá, příslušníci hnutí Hamas. Domy obou dvou izraelská armáda v noci na dnešek zbourala. Hamas podíl na akci popírá a tvrdí, že únosce nezná. Za akci je ale pochválil.

Trojice chlapců, z nichž dvěma bylo 16 let a jednomu 19, zmizela 12. června večer, když stopovali mezi městy Hebron a Betlém na Západním břehu Jordánu. Tělo jednoho z nich objevili místní obyvatelé v pondělí odpoledne na poli nedaleko místa, kde zmizeli. Přivolaní vojáci pak našli i další dvě těla. Chlapci byli zastřeleni nejspíš bezprostředně po únosu.

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon dnes zopakoval, že vrahy mladíků vypátrají a Hamas za tento čin potrestají. "Považujeme Hamas zodpovědný za tento únos a vraždu a víme, jak s nimi zúčtovat," prohlásil Jaalon podle listu The Jerusalem Post. "Nepřestaneme, dokud vrahy nedopadneme," dodal. 

meripen ( 1. července 2014 14:47 )

 Židi brečí a ohánějí se tím jak trpěli za války.Sami přitom bezohledně zabíjejí a to už desítky let.

dankabiela ( 1. července 2014 12:48 )

Neexistuje omluva ani ospravedlnění pro tak strašný zločin, který musí být jednoznačně odsouzen," prohlásil šéf české diplomacie. Neexistuje omluva..... čiže oko za oko, zub za zub... smrť za smrť... (a prečo pán minister nenavrhuje trest smrti za dokázanú vraždu ?)

Zobrazit celou diskusi