Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šakal má na rukou krev 1500 lidí: Otec teroristů miloval Prahu!

Autor: rap, et - 
5. ledna 2014
08:27

Výbuch na palestinské ambasádě dal připomenout otce teroristů, který má prý na rukou krev nejméně 1500 lidí, a také milovníka Prahy – Iljiče Ramireze Sanchéze (63) alias Carlose alias Šakala. Symbol strachu 70. a 80. let stál za únosy letadel, únosem ministrů ve Vídni či za masakrem izraelských olympioniků v Mnichově. V komunistickém Československu se objevil asi čtyřikrát.

Už na začátku 70. let po palestinském výcviku organizoval teroristické buňky pro budoucí »práci« na osvobození Palestiny. Mezi lety 1971 až 1975 obsadil francouzskou ambasádu v Nizozemsku, odpálil granát v pařížské restauraci, řídil vraždu izraelských olympioniků v Mnichově a stál za dalšími 1500 zločiny!

Vrchol a pád

Velkou akcí byl v roce 1975 únos 60 lidí včetně 11 ministrů ze zasedání ropné organizace OPEC ve Vídni. Jeho aktivita pak ustávala až do roku 1986, kdy Moskva přestala terorismus podporovat. V roce 1994 se v Súdánu nechal operovat. V narkóze ho ale tajná služba zadržela a poslala do Francie. 

Šakal v Československu aneb "nevítaný" host?

Carlosovi tehdejší Československo učarovalo. „On miloval Prahu,“ potvrdil historik Adam Kretschmer. Poprvé přijel v 70. letech. StB z jeho návštěvy nejásala a hned na něho založila spis Turista. „Údajně se rekreoval na Orlíku,“ řekl Kretschmer. Prý dokonce v chatách ministerstva vnitra! Jenže s rostoucím počtem zločinů rostla i nevraživost československého režimu.

„Žádal o azyl. Poslali ho ale do Moskvy, že prý ho tu hledá francouzská tajná služba,“ popsal Kretschmer lest StB po Carlosově ročním pražském pobytu. V červnu 1986 tak z ČSSR Šakal defi nitivně zmizel. 

Byl jsem za Carlosem

Tehdejší agent kontrarozvědky Václav Wallis vyřídil Carlosovi v roce 1986 zamítnutou žádost o azyl. „Měl jsem mu vysvětlit, že by bylo lepší, kdyby naše území opustil. Vyprovodil jsem ho na letiště a on s těhotnou družkou odletěl. Dostal jsem se k tomu náhodou, protože jsem uměl obstojně anglicky,“ řekl Wallis. 

Jeho zločiny četli čtyři dny

V roce 1994 Carlose zadržela súdánská tajná služba po podání narkózy k operaci. Převezen byl do Francie, která po něm »šla« nejvíce. Jen přečtení všech jeho zločinů trvalo čtyři dny! V roce 1997 se dočkal verdiktu: doživotí! Z pařížské věznice La Santé se už na svobodu nikdy nepodívá… 

doktormediciny ( 5. ledna 2014 14:42 )

Inak mi to připadá trochu vágní. Když na OH v Mnichově došlo k tomu střílení, Policie NSR to zkrátka a dobře nezvládla. Vymysleli jakousi past.Ta nevyšla. Takže z výpravy Istraele nepřežil nikdo a z teroristů myslím také ne. Bylo to velice smutné

doktormediciny ( 5. ledna 2014 14:40 )

Pposlyšte.Jsou jakási mezinárodní prAVIDLA. kDYŽ BYKLA V mADARSKU TAK ZVANÁÍ KONRAREVOLUCE, TAK KARDINÁL mINZENTI SE UCHÝLIL na nějaké velvyslanectví a unikl trestu. No a Imre Nagy, který se snažil to tam nějak zpacifikovat/ alespon dle dostupných indormací/ b\yl myslím popraven

malavelka ( 5. ledna 2014 12:05 )

Profesionální vrazi vždy budou, nebo myslíš že vymřoun jako některá stará poctivá řemesla?

buban ( 5. ledna 2014 11:53 )

Naprosto chápu, že Prahu miloval-vždyť kdo by nemiloval město, kde je dovoleno vše? Viz současná situace, kdy na nové ambasádě něco bouchne, je tam nalezena spousta nelegálně přechovávaných zbraní-a na staré ambasádě téhož "státu" nesmí být provedena prohlídka-z obav o mezinárodní skandál.

Zobrazit celou diskusi