Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zátah policie kvůli nemocnici Na Homolce: Obvinila 4 lidi! Kvůli škodě přes 53 milionů

Kvůli zakázkám v nemocnici Na Homolce zasahovala protikorupční policie
Kvůli zakázkám v nemocnici Na Homolce zasahovala protikorupční policie  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
25. června 2014
13:32

Postupovali údajně jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Způsobili tím škodu přes 53 milionů korun. Protikorupční policie zasahovala od středečního rána na řadě míst kvůli kauze pražské Nemocnice Na Homolce. A obvinila čtveřici lidí ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů.

Dva z obviněných figurují v případu jako přímí pachatelé, dva jako jejich pomocníci. Podle serveru Lidovky.cz je mezi obviněnými bývalý generální ředitel Vladimír Dbalý a primář chirurgie Michal Toběrný.

Podle dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly si obviněná čtveřice trestnou činností přišla na více než 53 milionů korun. Jména obviněných nepotvrdil. Policie však od samého rána zasahovala i na dalších místech, třeba ve firmě, která nemocnici spravuje účetnictví. "Právě teď policie provádí prvotní procesní úkony, a tudíž další bližší informace podáme během dne," uvedla šéfka státního zastupitelství Lenka Bradáčová.

Obviněný exředitel

Dbalý byl šéfem Homolky od konce roku 2006, kdy jej do čela jmenoval tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. V březnu 2012 ho ve funkci vystřídal neurochirurg Michal Šetlík.

O nemocnici se však mluvilo i v jiných případech. Protikorupční policie podle loňských informací prověřovala, za jakých okolností získal otec exředitele Dbalého dvě nemovitosti v hodnotě zhruba 11 milionů korun. Dbalý veškerá nařčení odmítl. Minulý týden napsal deník MF Dnes, že podle auditu ministerstva zdravotnictví přišla nemocnice kvůli podezřelým transakcím v letech 2011 až 2013 o skoro 300 milionů korun.

Přímo v areálu Na Homolce dnes policie podle mluvčí nemocnice Jitky Kalouskové nebyla. Současné vedení odmítá být s kauzami Dbalého spojováno. Detektivové navštívili nemocnici v dubnu a odnesli si smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál.

Podivná zakázka

Nemocnice přitom zadala veřejnou zakázku na digitalizaci chorobopisů v červenci 2009, hlavním kritériem byla cena. Přihlásilo se sedm zájemců, do druhého kola postoupili tři. Vítěznému konsorciu firem prý Homolka za digitalizaci zaplatila 176 milionů korun, přičemž jiná společnost ji provedla za 30 milionů.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) řekl serveru ihned.cz, že přikáže nemocnici zrušit dceřiné společnosti, přes které nakupuje léky a materiál. Ředitel nemocnice podle něj musí zavést systém, který je standardní ve všech jiných přímo řízených nemocnicích - tedy dceřiné společnosti zrušit a nakupovat přímo do nemocnice.

Nemocnice Na Homolce je přitom prestižním zdravotnickým zařízením. Nosnými programy jsou léčba nemocí kardiovaskulárních a neurologicko-neurochirurgické povahy. Na Homolce funguje v Česku ojedinělý Lexellův gama nůž.

jasamosobne ( 25. června 2014 14:12 )

 Divil bych se,kdyby v tom nejel pasik Cigrt.

Zobrazit celou diskusi