Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na lanovce uvízla padesátka lidí: Hasiči dolů pomáhali i ročnímu dítěti

Na lanovce na Javorový vrch u Třince se zastavila lanovka. Uvěznila desítky lidí.
Na lanovce na Javorový vrch u Třince se zastavila lanovka. Uvěznila desítky lidí.  (Autor: Facebook)
Autor: ČTK, simao - 
9. června 2014
10:53

Vyrazili ve slunečném počasí na výlet, jenže ten se změnil v nečekané drama. Na osobní jednosedačkové lanovce na Javorový vrch u Třince uvízlo o víkendu kolem padesáti lidí. Celkem 36 z nich museli hasiči pomoci zpátky na pevnou zem. Včetně osmi dětí. Nejmladšímu z nich byl pouhý rok. 

Lanová dráha v Třinci-Oldřichovicích byla mimo provoz zhruba 1,5 hodiny. Část turistů ji opustila sama, 36 lidem však museli pomoci s výstupem hasiči. Policie nyní bude řešit, zda se jednalo o technickou závadu nebo bylo příčinou zastavení lanovky nějaké protiprávní jednání.

Na místě zasahovalo celkem 34 hasičů, z toho dvacet specialistů z lezeckých skupin. „Podle dostupných informací selhaly krátce po poledni motory lanové dráhy. Podařilo se až na zpětný chod lanovku znovu pomalu spustit,“ uvedl mluvčí frýdecko-místeckých policistů Vlastimil Starzyk.

Hrozila dehydratace

Dva lidé přitom byli dehydrovaníjeden dospělý a jedno dítě. Teplota přímo na Javorovém vrchu se v době zastavení lanovky pohybovala okolo 20 až 21°C. „Jak se ukázalo, tak není dobré podceňovat na horských túrách vybavení tekutinami. V takových klimatických podmínkách, jaké panují v těchto dnech, pak hrozí, že z nedostatku vody budou turisté vysíleni a ohrozí tak zdraví vlastní i svých dětí,“ varoval náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica, podle kterého bylo nejmladšímu cestujícímu rok.

Z vrcholu Javorového vrchu pak kvůli nefunkční lanovce transportovala horská služba dalších deset turistů. Lanovka přitom byla zprovozněna v roce 1957. Původně měla být dodána do Sarajeva, ale vzhledem k tomu, že ji zákazník nepřevzal, bylo pro lanovku určeno nové působiště. Za hodinu dokáže přepravit 364 osob a čas jízdy je více než devět minut.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi