Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spolu i po smrti: Milenci z potopené lodi leží pod vodou v objetí

Autor: šim - 
16. května 2014
12:05

Utekli spolu z Afriky, mířili do Itálie, kde chtěli začít nový život. Místo toho přišla smrt. Více než 300 uprchlíků zemřelo při loňském potopení lodi u ostrova Lampedusa. Byl mezi nimi také pár mladých lidí, které ani smrt nerozdělila. Z fotky, která obletěla svět, mrazí. Dvojice utonulých leží na dně moře v objetí.

Loď několika stovkami uprchlíků byla asi na poloviční cestě mezi Tuniskem a Sicílií, když plavidlo zachvátil požár. Loni v září utonulo u břehů ostrova Lampedusa 366 lidí. Těla mnohých z nich nebyla nikdy objevena.

Policejní potápěči, kteří se nyní potopili k vraku, přinesli ze dna moře záběry lodi i interiéru. Na jedné fotografii je pár mladých emigrantů, kteří pod hladinou navždy odpočívají v těsném objetí.. Jejich příběh není znám, fotografie místa jejich posledního spočinutí se stala symbolem tragédie. Nebyla bohužel jediná.

V pondělí asi 100 kilometrů jižně od Lampedusy ztroskotala další přeplněná loď. Utonulo nejméně 17 lidí. Zachránit se podařilo 260 běženců. Zatím není jasné, zda je počet obětí pondělního neštěstí konečný, ani to, kolik lidí bylo na palubě.

Vody kolem ostrovu Sicílie se od loňska snaží hlídat italské lodě v rámci operace Mare Nostrum. Jejich nasazení přišlo právě po loňské tragické nehodě. Díky nepřetržitým hlídkám letos Italové za čtyři měsíce eskortovali do utečeneckých táborů už přes 22.000 imigrantů, což je desetkrát více než ve stejnou dobu loni. Řím ale operace stojí nemalé finance, stejně jako živení tisíců migrantů ve sběrných táborech.

jana999 ( 17. května 2014 09:29 )

taky si myslím, kdyby je okamžitě lifrovali zpátky, tak by si každý rozmyslel takový ilegální dobrodružství

majojo ( 16. května 2014 23:31 )

Na druhé straně, bývaly doby, kdy Italové mířili z Itálie do Afriky, aby se měli dobře na úkor jiných....

majojo ( 16. května 2014 23:30 )

Je to možná cynické, ale na to, jak dlouho leží pod vodou v objetí, jsou obdivuhodně zakonzervovaní. Tohle je filmovej Titanic, utopenci po takové době vypadají jinak.

tarot666 ( 16. května 2014 18:24 )

Utekli spolu z Afriky, mířili do Itálie, kde chtěli začít nový život-zkur.emigranti

pepatiso ( 16. května 2014 17:20 )

Taky chtěli žít v tom nehorázným luxusu jako my, eúáci!

Zobrazit celou diskusi