Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Zkáza trajektu: 476 lidí šlo ke dnu, 171 z nich je mrtvých, 20 členů posádky ve vazbě!

Autor: tp - 
24. dubna 2014
22:13

Křik, smrt, šílenství a trajekt potápějící se v rozbouřeném moři. Tak před více než týdnem, 16. dubna 2014, přibližně v 02:00 šlo ke dnu 476 lidí, jen málo z nich přežilo tuto katastrofu, co se od osudného dne změnilo?

První zprávy byly nejasné, podle informací Koreje se začala potápět loď, kam následně odplulo 18 lodí a rychle se formovala skupina 14 vrtulníků, které měly vyzvednout zbytek obětí nehody.

Jenže po zmatku, který předcházel potopení lodi, jak na můstku, tak na palubě, zůstalo jen velmi málo zachráněných. A tak začala jedna z operací, na kterou se ale nebude vzpomínat v dobrém. O to horší zpráva je, že 323 pasažérů trajektu byli středoškoláci na výletě. A svět chce znát viníky a ty za jejich chyby potrestat.

Ihned po potopení se na místo vydalo 200 lidí a 179 lidí se podařilo vytáhnout na břeh. To bylo ovšem žalostně málo a další necelé tři stovky zůstaly pod hladinou v zimě, bez jídla a šance na záchranu. Paradoxní je, že Ti, co poslechli, zůstali v trajektu a zřejmě se do jednoho utopili.

A pak se svět začal zajímat, odpovědi ale spíše ukazovaly, jak neschopné námořníky Korea má a neštěstí tak nabývalo nečekaných závěrů. Kapitán lodi nebyl na můstku, loď řídila mladá námořnice, která byla až třetím důstojníkem. Stovky lidí dostaly pokyn k setrvání v kajutách, pobřeží nebylo schopno odpovědět na otázky z trajektu a pak… se rozhostilo ticho míšené s tlumeným křikem zevnitř lodi. Trajekt se potopil, kapitán se zachránil mezi prvními, většina posádky přežila. 300 lidí ale zůstalo v kajutách až do potopení lodi. Protože jim nikdo nic neřekl. Nyní je trajekt 35 metrů pod mořem a počasí stále špatné, šance byť jen pro jednoho z nich, je mizivá. I když po lidech pátrá téměř 700 potápěčů.

Pak následovala čísla a slzy příbuzných.

18. dubna 28 mrtvých
19. dubna 36 mrtvých
21. dubna 58 mrtvých
22. dubna 121 mrtvých
23. dubna 156 mrtvých
24. dubna 171 mrtvých a čísla budou stále narůstat.

Mezitím bylo policií zadrženo 20 příslušníků posádky, prezidentka Koreje označila námořníky za vrahy a kapitán čelí nemilosti celého světa. A nezapomeňme na jednoho učitele, který se zachránil a poté spáchal sebevraždu. Psychické následky si ponesou všichni, kamarády ale ztratili navždy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi