Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Raritní meteorologický jev: Na Česko spadne písek ze Sahary! U nás letos už podruhé

Autor: Tomáš Koníček, Tereza Hodáliková - 
6. dubna 2014
07:42

Praní prádla a mytí auta nechte až na příští týden. Bylo by to nejspíš zbytečné. Na Česko se žene písek ze Sahary! I když jde o raritu, letos to bude už podruhé.

Pokud o víkendu zajedete s plechovým miláčkem do myčky, můžete být v neděli večer pořádně zaskočeni. To samé platí o vypraném prádlu, které byste chtěli sušit venku. Prach ze Sahary už totiž zasáhl Francii či Německo.

Červený poprašek

„Nad Saharou byl silný vítr a malé části písku se dostaly do vyšších vrstev atmosféry. Díky jihozapadnímu proudění se dostaly na západ Evropy a je pravděpodobné, že míří k nám,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová.

Na autech a cestách bývá po takovém jevu červenožlutý poprašek.

Písek zbarví déšť

Písek se projeví i na dešti. Ten může být lehce zabarvený. „Ale nejedná se o nebezpečný jev, který by měl vážný vliv na zdraví lidí,“ tvrdí meteorolog Josef Hanzlík. V klidu mohou být i zahrádkáři. „Zakrývat záhonky není potřeba. Naopak by jim to mohlo uškodit,“ řekl brněnský zahrádkář Jakub Kopecký.

ŘIDIČI, POZOR! Pouštní písek vám poškrábe lak!

● Vypněte klimatizaci a cirkulaci vzduchu! Alespoň do prvního pořádného deště. Saharský písek poletuje vzduchem jako pyl, ale na rozdíl od pylu zanese filtry nenávratně.

● Auto před mytím důkladně opláchněte hadicí. Zapomeňte na klasické myčky a zvolte ty opravdu bezkontaktní, nebo s kartáči z peří. Jinak si lak poničíte. Pastovat auto na sucho by teď byla pro lak jistá zhouba!

Může saharský písek ohrozit zdraví?

NORBERT PAUK, primář Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Nemocnice Na Bulovce v Praze:  „U pacientů s astmatem nebo chronickým plicním onemocněním se může zvýšit podráždění dýchacích cest a zhoršit průduškové astma. Doporučuji, aby se tito lidé zdržovali spíše doma, málo větrali a hodně pili vodu.“

BOŘEK BULÍČEK, ředitel soukromé záchranky TransHospital: „Pokud by byly koncentrace písku opravdu vysoké, mohou působit problém s dýcháním i běžné zdravé populaci. Někteří lidé mohou mí problém se štípáním v očích. Na to je nejlepší vypláchnutí. Obecně si ale myslím, že vzhledem k tomu, že tento jev nezažíváme poprvé, tak žádné zásadní zdravotní problémy u lidí nenastanou.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi