Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babiš: Státní peníze jsme investovali u komerčních bank v ČR

Andrej Babiš chce před slovenským soudem očistit své jméno. Podle svých slov s StB nikdy vědomě nespolupracoval.
Andrej Babiš chce před slovenským soudem očistit své jméno. Podle svých slov s StB nikdy vědomě nespolupracoval.  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, lvi - 
28. března 2014
07:10

Desítky miliard, které měl stát dosud uložené u České národní banky (ČNB), investovalo ministerstvo financí do komerčních bank v tuzemsku. Česká republika na tom do 17. března vydělala 45 milionů korun, řekl dnes v rozhovoru pro Českou televizi ministr financí Andrej Babiš (ANO). Peníze stát podle něj investoval třeba u České spořitelny či Komerční banky, celkem jde prý o deset patnáct bank se sídlem v tuzemsku.

"A dostali jsme za to 0,27 až 0,35 per annum (ročně)," řekl Babiš. Úročení státních peněz u ČNB přitom bývá okolo 0,04 procenta.

Ministr v ČT uvedl, že v centrální bance se peníze "válely jen tak". Odmítl obavy, že jejich investování u komerčních bank přináší na rozdíl od úložky u ČNB riziko. České banky jsou podle něj "nejlepší v Evropě" a jsou "narvané penězi". "A navíc, samozřejmě, je to ještě garantované jako dluhopisy," dodal.

Nešlo podle něj o jeho nápad, vzešel prý od zaměstnanců ministerstva, na které naléhal, aby optimalizovali využívání státních financí.

O tom, že ministr financí Andrej Babiš investoval několik desítek státních miliard na peněžním trhu, informoval deník E15. Babiš podle něj hodlá na investicích státních peněz letos vydělat celkem 150 milionů korun.

honza1965 ( 28. března 2014 15:21 )

To by muselo sedět 99% politiků včetně Zemana O všech lidi vědí co všechno mají na triku ale stejně tak vědí, že proti politický ani obchodní mafii nemá žádný jednotlivec šanci. Že občas je někdo obviněn nebo dokonce odsouzen, to není o spravedlnosti, to je o mocenském boji. Likvidujou se tak nepohodlní, jedno jestli vinni či nevinni, není problém něco na ně vymyslet, vyrobit důkazy, koupit svědky a ti co jsou skutečně vinni, mnohem víc vinni než ti obvinění a souzení, ale jsou pro ty u moci užiteční, si můžou své zločiny v klidu páchat dál, dokud se neznelíběj....

honza1965 ( 28. března 2014 15:12 )

Jsem stejného názoru. Peněžní rezerva musí být absolutně chráněna. Pokud nejsou jiné peníze na to aby se "točily", je firma, stát nebo jiná instituce totálně v prd*eli a tím spíš by neměla sahat na poslední jistotu, peněžní rezervu. V takové situaci riskuje finanční rezervu jenom bankrotář, kterým by Babiš už dávno byl, kdyby neměl talent na zneužívání evropských dotací a tunelování podniků, čímž ty svoje ztráty z diletantského podnikání lepí.

e.44 ( 28. března 2014 12:09 )

Ty musíš mít skutečně ostříží zrak aby se u tebe naplnilo úsloví - je tak blbej jak daleko vidí

e.44 ( 28. března 2014 10:58 )

Co mám mi stačí a hlavně jsem k tomu přišla poctivě a díky tomu že nehazarduju s rezervama, nikdy se mi nestalo že bych neměla z čeho vyplatit zaměstnance. Já mám na rozdíl od Babiše, který "začal od nuly" tím že podvodem získal Petrimex a pak už jenom krad, podváděl, tuneloval, devastoval krajinu i kvalitu potravin a dřel z kůže a vydíral zaměstnance, čisté svědomí a to si Babiš nekoupí ani za ty svoje miliardy, které ve skutečnosti ze dvou třetin patřej bankám, jelikož Babiš umí jenom podvádět a oblbovat lidi ale jako hospodář stojí za hovno.

e.44 ( 28. března 2014 10:04 )

150 miliard je na první pohled slušná sumička ale zaprvé toto plánované zhodnocení rozhodně není jisté (1. čtvrtletí nikdy není směrodatné) a zadruhé i kdyby to jeden rok vyšlo, není to tolik aby to opravňovalo takto riskovat se státní peněžní rezervou jelikož další rok díky tomu může stát přijít i o dvakrát tolik. Pokud jsou ty státní rezervy v ČNB, sice tolik nevydělávají ale rozhodně nehrozí jejich ztráta a rezervy čehokoli, nejen peněz, jsou od toho aby v případě nutné potřeby byly k dispozici a ne aby se s nimi hazardovalo.

Zobrazit celou diskusi