Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kauza metanol: Další obviněný se před soudem rozbrečel! O výrobě lihu nic nevím, řekl

Autor: lvi, op - 
3. března 2014
23:34

O emoce v hlavním líčení metanolové kauzy tzv. zlínské větve není nouze. Poté, co obžalovaný Martin Jirout poukázal na své psychické potíže, kvůli kterým nemůže vypovídat dále, složil se i jeho kumpán Robert Sedlařík. Ten se dokonce před soudcem během výpovědi rozbrečel!

Na rozdíl od Jirouta si ale Sedlařík nemohl dát před soudem pověstného „panáka na kuráž“, jelikož je stíhán vazebně. Jeho poměrně dlouhá výpověď začala hned po krátké pauze, kterou svým "nervovým vypětím" zřejmě způsobil právě Jirout. Robert Sedlařík byl výhradním distributorem likérky Drak, která je do metanolové aféry také zapletena. "V roce 2012 mi Koláček nabídl zboží z této likérky. O výrobě lihu nic nevím, já jsem jen dostal hotové výrobky. Pak mi bylo řečeno, že část lihu je kontaminovaná," uvedl Sedlařík, oblečený do vězeňského mundúru.

Už dřív totiž dostal za daňové úniky pět let vězení. "Taky mi zabavili veškerý majetek. Nechápu proč, když v podstatě žádná škoda nevznikla. Moji rodiče to těžce nesou," měl slzy na krajíčku obžalovaný.

Bál jsem se tomu postavit čelem…

Když se o metanolové kauze dověděl, deset dnů se prý skrýval. "Měl jsem strach. Pan Čaniga z likérky Drak také nevěděl, odkud je to nakažené zboží. Bál jsem se k tomu postavit čelem," uvedl Sedlařík. Lahve s alkoholem byly podle něj zajištěny kolkem a měly etiketu. Vyučený elektromechanik Sedlařík také potvrdil, že se zná s obžalovaným Tomášem Křepelou.

Stejně jako Jirout, ani Sedlařík nepožadoval předchozí atesty zboží. "Nechtěl jsem atesty zboží, protože jsem věřil jeho původu," uvedl Sedlařík.

Soudce poté znovu označil metanolovou kauzu za neuvěřitelnou tragédii a apeloval na Sedlaříka, ať si tuto skutečnost uvědomí. "Proč jste se tedy skrýval, když jste věřil původu zboží?" ptal se soudce obžalovaného. Ten mu odvětil, že měl pocit viny. A na dotaz dodal, že neví, proč nežádal atesty zboží.

Další obžalovaný Viktor Koláček odmítl vypovídat, proto byly přečteny jeho dvě výpovědi z přípravného řízení.

Krajský soud ve Zlíně se dnes začal zabývat hlavní, ta takzvanou zlínskou větví metanolové kauzy. V aféře je obžalováno 31 osob, přičemž dnes jich v jednací síni stanulo deset. O emoce nebyla nouze. Jeden z obviněných dokonce nervově jednání nevydržel! Novinářům bylo krátce poté důrazně doporučeno zanechat živého přenosu z procesu.

Zobrazit celou diskusi