Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výživový poradce Pavel Suchánek: I při hubnutí potřebujete cukry!

Dietolog Pavel Suchánek poradí, jak se při dietě poprat s chutí na sladké
Dietolog Pavel Suchánek poradí, jak se při dietě poprat s chutí na sladké  (Autor: Archiv Blesku, Shutterstock)
Autor: vk - 
17. ledna 2014
19:01

V životě je skutečně těžké si cokoli zakazovat. A u jídla to platí dvojnásob. Máte rádi sladké a je to váš neustálý boj, jestli si dát po obědě něco sladkého nebo ne? Sladkou chuť nemusíte ze svého jídelníčku zcela vyloučit. Mnohdy postačí začít konzumovat menší porce a více zeleniny, jindy zase klasický cukr vyměnit za sladidlo a vše doplnit odpovídající pohybovou aktivitou.

Diety jsou v současnosti velmi oblíbené. Dietu drží v průměru jeden z pěti Evropanů nejméně jednou za dva roky (studie společnosti GfK pro Wall Street Journal Europe). Ovšem vzhledem k tomu, že výskyt nadváhy a obezity celosvětově roste, je zřejmé, že většina z těchto pokusů o snížení tělesné hmotnosti není úspěšná.

Přední odborníci se shodují, že jedním z řešení jsou také nízkokalorická sladidla, která umožňují lidem provést v jídelníčku změny, které podpoří snížení tělesné hmotnosti a přitom nebrání naší přirozené touze po sladkém.

Co byste měli vědět

V potravinách a nápojích se často používají názvy jako „přírodní“ nebo „bez přidaného cukru“, aby se odlišily potraviny a nápoje bez nebo s upraveným množstvím cukru.

Tělo však při trávení, vstřebávání a spalování nedělá rozdíly. Neumí totiž rozlišit, co přesně je zdrojem glukózy nebo fruktózy, případně glukózo-fruktózového sirupu, a proto je přijímá a tráví bez ohledu na to, zda pocházejí z medu, sirupu, kousku ovoce, cukrové třtiny, kostkového cukru, koláče nebo nealkoholických nápojů.

Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek, centrální nervový systém a červené krvinky. Denní potřeba glukózy pro lidské tělo je poměrně malá, asi okolo 150 g, zdrojem glukózy je jak cukr, tak i sacharidy, nebo bílkoviny. Tělo si totiž glukózu vyrábí i z jiných zdrojů než jen z cukru, přesto náš organizmus často vyžaduje větší množství sladkostí, než je vhodné, tak se jako řešení nabízí nízkokalorická sladidla jak přírodní tak uměle vyrobená, která mají také sladkou chuť a přitom minimální obsah energie.

Nízkokalorická sladidla

Sladidla představují ideální řešení v momentě, kdy máte chuť na sladké, ale zároveň si chcete hlídat přísun kalorií. Slouží jako plnohodnotná náhražka sladké chuti cukru a i když se na internetu můžete dočíst opak, tak z nich podle současných poznatků medicíny nemusíte mít obavy. Samozřejmě je naivní si myslet, že když přejdete na stravu s nízkokalorickými sladidly, tak najednou budete štíhlí a přitom budete moct jíst „sladkého“, co hrdlo ráčí. Strava musí být především vyvážená, bohatá na vitamíny a vlákninu a sladké by mělo být vždy pouze doplňkem v rozumné míře a v kombinaci s pohybem.

Pavel Suchánek říká: „Výzkum ukazuje, že naše preference sladkých chutí je vrozená a vyvinula se pravděpodobně proto, abychom rozeznali chutí rychlé zdroje energie a chuťově nás tak přitahovalo například mateřské mléko, nebo med, sladké ovoce apod., protože to byl signál pro naše tělo – to je zdroj energie pro rychlý běh, útěk před predátorem atd. Ostatně podobně se vyvinula i preference tučného, kdy tučné tělo chápe jako dlouhodobý zdroj energie na přežití hladomoru. Dokonce již novorozenci několik hodin po porodu vykazují silnou preferenci sladké chuti. Dříve byl cukr velmi drahý a tak nadbytek cukru ve stravě nehrozil, dnes je tomu naopak. Za účelem snížení tělesné hmotnosti nebo udržení zdravé tělesné hmotnosti dnes musí lidé velmi pečlivě řídit přísun sladkostí a potravin se sladkou chutí i a vyvažovat množství přijaté energie s množstvím energie vydané, což dřív vůbec nemuseli řešit, protože výdej energie byl každodenní a celodenní. Proto se dnes ukazuje jako vhodné řešení Nahrazení části cukru nízkokalorickými sladidly, díky kterým je možné snížit energetický obsah potravin a nápojů a snadno tak snížit množství kalorií při zachování chutnosti stravy. Ovlivníme i tzv. Glykemický index, kdy po potravinách se sladidly nemáme tak brzy hlad jako po potravinách s vysokým obsahem cukru.“

O chuti na sladké a mýtům okolo cukrů si budeme povídat s výživovým poradcem a odborníkem z Institutu dietologie a výživy, Pavlem Suchánkem. Ptát se ho můžete již příští týden na našem chatu ve středu 22. 1. od 9:30 do 11 hod.

sores ( 20. ledna 2014 13:00 )

Denně tisíce rad na hubnutí, zatím ale lidstvo nic jiného nevymyslelo nežli jíst zdravě, méně a hýbat se!!! Kdyby něco lepšího existovalo, bylo by to na Nobelovu cenu a nezápasila by s obezitou půlka planety.

marie60 ( 20. ledna 2014 12:07 )

Já nejvíc zhubnu, když jsem stresovaná a to není dobře a nebo, když mě chytne žlučník ale ten už mě tak nezlobí jak před xlety. Jedině pohyb a málo žrát. Přes zimu toho pohybu zas moc není.Až bude práce na zahradě, tak nějaké kilečko snad zas půjde dolů. Dřív jsem pila taky dost zelený čaj a po něm jsem pak dost hubla.I když jsem ho musela přestat pít, tak kila šla pořád dolů.Ten jojoefekt je fakt hrozný.

Zobrazit celou diskusi