Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Otec a syn vyrvali stařenku ze spárů smrti. Jako strážníci spolu zasahovali poprvé

Autor: lvi - 
6. ledna 2014
12:14

Jako horor se šťastným koncem si bude Silvestr pamatovat osmdesátiletá důchodkyně z Plzně. Málem uhořela ve svém bytě, nebýt pomoci a včasného zásahu dvou městských strážníků. Náhoda tomu chtěla, že se jednalo o otce a syna, kteří oba slouží u policie!

Oba slouží u městské policie v Plzni. Každý ale na jiném konci. Starší Patrik Schovánek (45) v borské služebně zástupcem velitele, jeho syn Michael (22) je řadovým strážníkem ve Skvrňanech. Toho večera byli oba ve službě, ale před zmíněným incidentem se nepotkali.

„Měl jsem motohlídku a odvážel jsem kolegu na posilu na střed. Začínal silvestrovský večer, všude se objevovaly záblesky a zaznívaly exploze rachejtlí. Ale něco nesedělo, lidi divně vzhlíželi vysoko na panelák. Pak jsem i registroval kouř. Najednou jsem zahlédl plameny. Dupl jsem na brzdu a běželi jsme k panelovému domu. Už jsme věděli, že v bytě hoří. Volali jsme operačnímu, že chceme hasiče a vběhli do domu. Všude byl mastný černý dým a začínali jsme se dusit," popsal událost Týdeníku Policie Michael a pokračoval: 

"Dveře do onoho bytu byly přivřené, otevřeli jsme je, zahlédli babičku úplně celou černou od sazí. Byla zmatená a chtěla se pořád do bytu vracet. Museli jsme jí přesvědčit, že musí jít s námi, ale samozřejmě vzhledem k jejímu věku opatrně, aby jsme její šok nezvětšili. Nakonec se nám to povedlo, odvedli jsme ji dolů, posadili k nám do auta a zavolali sanitku."

V tu dobu se rozhodl k místu požáru zajet i Michaelův otec Patrik. „Letěli jsme z města a cestou potkali hasiče. Malej akorát vedl babičku ven a tak jsem začal provádět s kolegy evakuaci dalších nájemníků,“ zmínil Patrik Schovánek.

Že jsme příbuzní? To u zásahu nehraje roli

Oba aktéři se shodují, že během zásahu nikterak nepřemýšleli o tom, že spolu zasahují coby příbuzní. Navíc to bylo úplně poprvé, co se během zásahu ve službě potkali.

„Na to jsem nemyslel. Vím, že si syn nehraje na zbytečného hrdinu. Prostě je polda, a tak maká. Já myslel spíš na to kolik lidí ještě v tom domě je a jak je dostaneme ven,“ uvedl Patrik. „Bylo to poprvé, každý sloužíme na opačném konci města, takže jsme se ještě u zákroku nepotkali,“ uzavřel Michael Schovánek.

kofila ( 6. ledna 2014 21:38 )

Děda oproti tobě myslí. V tvém případě platí, že stáří neznamená vždycky moudrost

pohadkamaje ( 6. ledna 2014 17:11 )

Někdo myslit musí, když blbců bez mozku jako ty je dvanáct do tuctu.

gogo ( 6. ledna 2014 14:11 )

Autorem je chlapče anglický básník patnáctého století. Doyle. Myslel jsem že ho znáš. Stejně, jako jsem si myslel, že znáš (že jsi četl) knihu "Komu zvoní hrana". Kteréžto autor si vzal tuto úvahu jako motto svého románu. Takže přestaň "gůglovat" a začni číst. Nebo to již dnešní mladá generace neumí ?

gogo ( 6. ledna 2014 12:58 )

Všichni jsme chlapče gogo. Jen některý to nedochází. To je celé..

gogo ( 6. ledna 2014 12:34 )

Ale chlapče nemoudrý.. To nevíš, že i Ty budeš jednou starý a nemohoucí ? Že jednou možná uhoříš Ty ? Pokud tě nevynesou ? A hlavně nezapomeň : Žádný člověk není ostrov sám pro sebe, každý je kus nějakého kontinentu, část nějaké pevniny. Jestliže moře spláchne hroudu, je Evropa menší, jako by to byl nějaký mys, jako by to byl statek tvých přátel nebo Tvůj : smrtí každého člověka je Tě méně, neboť jsi část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní Tobě.

Zobrazit celou diskusi