Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jarní počasí v zimě: Štěpán trhal rekordy, jak bude na Silvestra a Nový rok?

V Česku panuje na zimu nezvykle teplé počasí. Jaký je však výhled na konec roku?
V Česku panuje na zimu nezvykle teplé počasí. Jaký je však výhled na konec roku?  (Autor: archiv Blesku, Meteopress.cz)
Autor: simao, ČTK - 
27. prosince 2013
14:32

Vánoční svátky přinesly nezvykle vysoké teploty, i na Štěpána na řadě míst naměřili nejvyšší teploty za posledních třicet let. Na Česko měl vliv především teplý alpský fén. Většina lidí však nyní vyhlíží spíš směrem k novoročním oslavám. Jaký bude letošní Silvestr a Nový rok? Také tak teplý? Nikoli, přijde ochlazení a s ním konečně zima.

O vánočních svátcích meteorologové na některých místech republiky naměřili nejvyšší denní i noční teploty, které převýšily údaje za desítky let pozorování. V Přerově a Opavě třeba noční teploty ve čtvrtek neklesly pod 8,5°C, přes den tam pak bylo více než 11°C. Také na druhém konci republiky, v Teplicích, naměřili 11°C, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na Štěpána bylo i třináct stupňů

Celkem na osmi desítkách stanic naměřili nejvyšší minimální teploty k 26. prosinci za posledních třicet let. Na stanici Bohumín-Záblatí pak naměřili 10,1°C, což je nejvyšší teplota od roku 1954. Vůbec nejvyšší teplotu pak hlásila stanice v Byňově v Jižních Čechách, kde naměřili 13,1°C.

Varování před silným větrem

Vedle toho však ČHMÚ i nadále varuje před silným větrem - i v sobotu může v Jeseníkách a Beskydech dosáhnout rychlosti orkánu. Na Lysé hoře v Beskydech "fičelo" ve středu ráno rychlostí přes 140 kilometrů za hodinu. V noci na neděli však bude vítr od západu slábnout. Varování do té doby stále platí pro všechny moravské kraje i Pardubický kraj.

Předpověď počasí: Ochladí se!

Další lámání teplotních rekordů se však na konci roku nečeká. Přece jen se o něco ochladí. V sobotu sice ještě budou teploty na zimu nezvykle vysoké díky teplé frontě od Norského moře, od neděle však bude přes naše území postupovat zvlněná studená fronta a za ní k nám pronikne chladnější vzduch od západu. Do Česka by tak měla po teplých Vánocích dorazit zima a s ní i mrazy, jak předpovídají meteorologové z ČHMÚ.

Sobota 28.12.: Oblačno, přechodně i polojasno. V noci, ráno a dopoledne místy, zejména na Moravě, zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrholení. Místy mlhy. Večer na západě Čech přibývání frontální oblačnosti a místy déšť, nad 1000 m později srážky smíšené nebo i sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, v západní polovině Čech kolem -1 °C, nejvyšší denní 5 až 9 °C, při nízké oblačnosti kolem 3 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C.

Neděle 29.12.: Zataženo až oblačno, místy občasný déšť nebo přeháňky, v polohách nad 600 m postupně srážky smíšené nebo sněhové. Během odpoledne od severozápadu ustávání srážek. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C.

Pondělí 30.12.: Oblačno až zataženo, ojediněle mlhy. Na horách ojediněle sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C.

Úterý 31.12.: Polojasno, místy zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C.

Vyhlídka počasí od středy 1.1. do soboty 4.1.: Oblačno až zataženo, místy mlhy, ojediněle mrholení nebo mrznoucí mrholení. Zpočátku místy i polojasno. Koncem období místy déšť, na horách sněžení. Nejnižší noční teploty +1 až -4 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -6 °C.

jahodove_ticho ( 27. prosince 2013 19:49 )

počasí na p_i_č_u, ale k_u_n_d_a na fotce se jim vyvedla!

eillenn ( 27. prosince 2013 17:45 )

V klidu,pisálkové....Před prázdninama nás meterologové varovali,že bude zima,bude hodně pršet atd...., a výsledek?

naidka ( 27. prosince 2013 17:19 )

slepice nešvitoří, ale kdákají . Ty asi nečteš klasika Plesku Hofíka, ten o nich píše každou chvíli.

jecmen.44 ( 27. prosince 2013 17:04 )

Blbost, slepic bylo všude dost.

naidka ( 27. prosince 2013 16:39 )

Dnes bylo skutečně jak v březnu, jenom chybělo švitoření opeřenců, ti dodržují zimní prázdniny.

Zobrazit celou diskusi