Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Orkán v Beskydech a Jeseníkách! Před silným větrem varují na i východě Čech

Foto ze zásahu hasičů ve Zlínském kraji, kde silný vítr lámal stromy
Foto ze zásahu hasičů ve Zlínském kraji, kde silný vítr lámal stromy  (Autor: HZS Zlínského kraje)
Autor: simao, ČTK - 
25. prosince 2013
16:33

Varování před silným větrem, který zasáhne Moravu, se vyplnilo. V Jeseníkách a Beskydech přitom nabral sílu orkánu, největší rychlost větru zaznamenaly meteorologové na Lysé Hoře, kde foukalo 140 kilometrů za hodinu! Nebezpečně silný vítr pak bude však ohrožovat nejen Moravu, ale i východ Čech. 

Vítr dnes v Beskydech a Jeseníkách přesahoval přechodně hranici orkánu. Silný vítr hrozí na Moravě a východních Čechách až do čtvrtka. Nejsilnější dnes byly nárazy větru podle Českého hydrometeorologického ústavu mezi 01:00 a 07:00.

Největší rychlost zaznamenali meteorologové na Lysé hoře v Beskydech v Moravskoslezském kraji, a to 39 metrů za sekundu (asi 140 km/h). Silný byl také vítr na Šeráku v Jeseníkách v Olomouckém kraji, kde činila rychlost v nárazech v přepočtu až zhruba 119 km/h. Za hranici orkánu se považuje rychlost přibližně 118 km/h.

Také ve Zlínském kraji dosahoval podle ČHMÚ vítr dnes ráno velké rychlosti. Hasiči vyjíždějí k případům popadaných stromů či poškozených střech, za dnešek evidují již více než tři desítky případů, řekl ČTK mluvčí hasičů Libor Netopil. Silný vítr trápí region od úterý, o Štědrém dnu hasiči řešili 29 takových případů, nejvíce jich bylo na Vsetínsku. Jeden člověk byl v úterý zraněn, když na něj v Rožnově pod Radhoštěm spadly větve.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi