Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V divadle se zřítil balkon: Diváci si mysleli, že jde o součást představení!

Autor: shp, ČTK - 
19. prosince 2013
21:57

V londýnském divadle Apollo se během představení zřítil balkón. Část herců i diváků byla uvězněna uvnitř divadla. Zraněno bylo 88 lidí. "Byla to jako lavina, která se sesunula za obrovského rachotu k zemi," vypověděl jeden ze svědků. 

Podle britské policie bylo zraněno 88 lidí. Všichni lidé uvěznění v troskách již byli vyproštěni, uvedla agentura AP s odvoláním na britská média. Podle webu BBC bylo divadlo v době neštěstí plné lidí. Agentura AFP s odvoláním na zdravotnické zdroje uvedla, že zraněno bylo 30 lidí, přičemž nikdo z nich nemusel být hospitalizován. Řada osob byla uvězněna v troskách.

"Domníváme se, že je tu zhruba 30 zraněných. Jsou to zranění, kteří jsou schopni chůze. Dosud jsme nemuseli nikoho hospitalizovat," řekl agentuře mluvčí záchranky. Na místě je mnoho hasičských vozů a sanitek. Divadlo, které pojme 775 diváků, bylo plně obsazené. Bylo okamžitě evakuováno a jeho okolí uzavřeno. Návštěvníci představení uvedli, že náhle slyšeli hlasité praskání.

Mnozí se nejdřív domnívali, že jde o součást představení. Pak začaly padat kameny a omítka. "Celá střecha budovy se zřítila do hlediště zrovna před nás," řekla BBC jedna z návštěvnic představení Amy Lecozová, která byla v divadle i se svými dětmi ve věku 16 a 19 let. Divadlo právě uvádělo hru Podivný případ se psem podle stejnojmenného románu britského spisovatele Marka Haddona.

Budova byla postavena v roce 1901. Podobné, ale ne tak tragické neštěstí zažilo v květnu 2004 Královské divadlo Haymarket v londýnském West Endu. Padající části stropní omítky tehdy zranily 15 diváků. Kusy omítky se uvolnily poté, co se zřítil lustr. Jeho pádu do hlediště zabránilo podle mluvčího bezpečnostní lano.

Zobrazit celou diskusi