Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Francie chce zakázat prostituci. Hvězdy se bouří

Prostituky ve Francii protestovaly proti postihování zákazníků
Prostituky ve Francii protestovaly proti postihování zákazníků  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: lvi - 
4. prosince 2013
22:34

Francouzští zákonodárci zvažují, že zakážou prostituci. Nový zákon chce trestat i ty, kteří sex s prostitutkou provozuji. Proti tomu se bouří většina tamní veřejnosti i filmové hvězdy.

Doposavad přitom byla prostituce ve v zemi galského kohouta legálním řemeslem a zákony potírali „pouze“ kuplířství.

Nově by se restrikce netýkaly jenom prostitutek, ale i jejich zákazníků, kteří by za sex s kněžkou lásky mohli vyfasovat až 1 500 eur pokuty.

Zmíněný zákon bude Národní rada projednávat v pátek, ale už teď má mnoho odpůrců a diskuze se ve Francii rozhořela v plné síle. Většina francouzských novin proto označila plánovanou diskuzi za "nejstarší debatu na světě" a zastánci stejně jako odpůrci zákona plánují v pátek vyjít do ulic a demonstrovat před budovou Národního Shromáždění.

Francouzské prostitutky už před časem proti zmíněnému postihu zákazníků protestovaly.

Bez klienta není prostituce

"Bez klienta není žádná prostituce a ani obchodování s lidmi. Podobný postoj musíme jako stát zaujmout," komentoval to pro France 24 konzervativec Guy Geoffroy. S jeho názorem překvapivě souhlasí i někteří aktivisté, jako třeba Rosen Hicherová, bývalá prostitutka.

„Je třeba si uvědomit, že prostitutky jednají na základě poptávky. Proto je třeba tvrdě trestat právě zákazníky a vyrvat tohle zlo z kořenů,“ uvedla pro France 24 Hicherová.

Proti zákonu se naopak staví větší část veřejnosti společně se známými osobnostmi francouzského kulturního života jako například herečka Catherine Deneuveová, Gérard Depardieu nebo Charles Aznavour.  S polečně s nimi, podepsalo petici proti zákonu další šedesát hvězd veřejného života.

zabibol ( 5. prosince 2013 08:52 )

U nás by měli zakázat komunistické prostitutky.

mandat ( 5. prosince 2013 04:32 )

Nechteji zakazat prostituci. Chteji jen pokutu od chlapu, co chodi za prostitutkama. To je rozdil.

vrtajzub ( 5. prosince 2013 01:27 )

inqizitor ( 5. prosince 2013 00:53 )

Když šla nějaká šlapat jen tak na ulici, tak jí obšas na chvilku zavřeli, ale když byla domluvená s policajtama, tak asi těžko..

hofihofi ( 5. prosince 2013 00:44 )

A jak by chteli odlisit par, ktery si chce soustnout od slapani, to mne zajima. U nas to bylo za prvni republiky kdy Hugo Kubat vydal vyhlasku, ze pary v lese museji mit sebou oddaci list hehehe mnau.

Zobrazit celou diskusi