Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zastřelili šedou eminenci ČSSD a partnera bývalé ústecké hejtmanky!

Romana Housku, partnera bývalé ústecké hejtmanky Vaňhové (ČSSD), prý našli mrtvého
Romana Housku, partnera bývalé ústecké hejtmanky Vaňhové (ČSSD), prý našli mrtvého  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
18. listopadu 2013
22:45

Vlivný severočeský politik Roman Houska (†51), partner bývalé ústecké hejtmanky Jany Vaňhové (oba ČSSD), byl v pondělí večer zavražděn. O Houskovi a Vaňhové se přitom v minulosti hovořilo jako o milionovém páru. A to nejen kvůli podivným zakázkám kolem bývalé šéfky Ústeckého kraje.

Vítěznou stranu nedávných parlamentních voleb ČSSD zasáhla smrt. Sociální demokratka a bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová podle serveru novinky.cz oplakává svého partnera - kontroverzního severočeského politika Romana Housku. Toho prý kdosi ze zatím neznámých důvodů zastřelil a v pondělí večer ho našli mrtvého.

Policie však zpočátku potvrdila pouze to, že v Chomutově v ulici Kamenný vrch, kde mají Vaňhová a Houska vilu, došlo skutečně ke vraždě. Zda byl obětí Houska, však dlouho mlčela. "Mohu potvrdit, že vyšetřujeme násilný trestný čin, ke kterému došlo v Chomutově. Kriminální policie je na místě, zatím však nemáme další informace," uvedla mluvčí ústecké policie Jarmila Hrubešová. Že šlo o Housku však serveru lidovky.cz potvrdil sloužící policejní důstojník. A v úterý ráno pak státní zástupce Jan Jakovec dodal: "Mohu potvrdit, že Roman Houska zemřel násilnou smrtí."

Obvinění z vydírání

Houska byl v minulosti spojován s několika kontroverzními případy. Čelil obvinění, že v 90. letech vydíral podnikatele, v roce 2005 však krajský soud vlekoucí se stíhání zastavil. A když ho kolega ze strany Piegl označil za "neodsouzeného vyděrače", vymohl si na něm Houska u soudu omluvu.

Problémy za volantem

Nedlouho předtím, v roce 2003, přitom Houska najížděl na strážníka městské policie v Chomutově a skončil v podmínce. V roce 2005 odstoupil z funkce krajského předsedy ČSSD a v září 2012 přišel další průšvih, to když Houska dostal pokutu za to, že při policejní kontrole při řízení auta bez SPZ odmítl dechovou zkoušku i odběr krve. "Řízení bylo skončeno uznáním viny a uložením příslušných sankcí," uvedla idnes.cz Hana Kovaliková z radnice v Litvínově. Na jak dlouho Houska přišel o řidičák, však uveřejněno nebylo.

"Roman Houska je dospělý člověk a jako takový odpovídá sám za své jednání," okomentovala to tehdy Vaňhová. Její partner přitom byl spíše než za rebela za volantem považovaný za šedou eminenci severočeské ČSSD. Sám o sobě však říkal: "Není pravda, že jsem vlivný člen ČSSD, já jsem jen takový šmoulík, co má politiku jako koníčka..."

Miliony od Vaňhové

Ještě v roce 2005 přitom vyvolalo další pochybnosti, když bývalá učitelka a nyní komunální politička Jana Vaňhová půjčila Houskovi 2,5 milionu korun. Původ peněz však nikdy nevysvětlila. I kolem Vaňhové se přitom v minulosti objevila řada spekulací. A to především kvůli milionovým zakázkám v Ústeckém kraji. Rozhazování peněz prošetřoval i ÚOOZ a policie. Razie s neznámým výsledkem tehdy proběhla v roce 2012 i v budově Krajského úřadu v Ústí nad Labem. Na další kauzu Rath však nedošlo.

Vlivný člen ČSSD Roman Houska na archivní fotografii z roku 2005 Vlivný člen ČSSD Roman Houska na archivní fotografii z roku 2005 | ČTK

salto ( 19. listopadu 2013 10:15 )

Zemřel člověk, kterého jsem neznal, ale podle reakcí asi boží mlýny trochu mlely.

popocatepetl ( 19. listopadu 2013 09:30 )

"Věděli"? Nevěděli. Jen citovali jeho stranického kolegu. Zdůraznili, že jde o citaci, a stranický kolega Foldyna zdůraznil, že jde jen o jeho osobní názor.

annakarenina ( 19. listopadu 2013 09:29 )

A ja myslela, ze se v Cesku uz prestalo strilet a zaclo procesovat. Pardon, procesovat ve Svycarsku.

wimr ( 19. listopadu 2013 09:28 )

nic jsi nepodcenil, ten tonny44 má v palici místo mozku řídkou sr.a.čku, takovýhle kraviny on tu mele furt, debil po jeho zkur.v.enym fotrovi

annakarenina ( 19. listopadu 2013 09:21 )

Hlupak je vzdycky skodny.

Zobrazit celou diskusi