Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obě jsou mámy: Soud ve sporu lesbiček o dítě uznal práva obou žen!

Soud rozhodl, že obě lesbičky mají právo býti matkou
Soud rozhodl, že obě lesbičky mají právo býti matkou  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: shp, ČTK - 
8. listopadu 2013
07:04

Obě mají právo být maminkou! Američanka, která darovala vajíčko své lesbické přítelkyni, může sdílet rodičovská práva vůči dítěti. Rozhodl o tom nejvyšší soud amerického státu Florida.

Současně nařídil soudu nižší instance rozhodnout o podrobnostech, jak se znesvářený lesbický pár podělí o péči o potomka, a to na základě zájmů dítěte, devítileté dívky.

Pro dítě je lepší, aby mělo dva rodiče

„Dospěli jsme k závěru, že stát by měl pevně trvat na předložení důvodu, proč by pro dítě nebylo lepší, aby mělo dva milující rodiče, než jen jednoho, a to bez ohledu na to, že oba rodiče jsou stejného pohlaví,“ zněl názor většiny soudců.

Zřekla se nároku na dítě, ale má na něj právo

Nesouhlasící menšina naopak argumentovala tím, že dárkyně vajíčka podepsala dva formuláře, v nichž se zříkala jakéhokoliv nároku na dítě, a proto právně není jeho rodičem. Dohoda o společné výchově byla zřejmě jen ústní, nebyla nikdy formálně uvedena v platnost, a tak ji nelze vymáhat.

Jedna matka pláchla do Austrálie

Obě ženy podle soudních dokumentů žily v dlouhodobějším vztahu, než se rozhodly pořídit si dítě za pomoci umělého oplodnění. Žena, která dítě donosila, byla neplodná. Její partnerka poskytla vajíčko, které bylo oplodněno ve zkumavce. Dítě vychovávaly společně až do chvíle, než se rozešly. Žena, která dítě porodila, utekla s holčičkou do Austrálie.

Dcerku našel detektiv

Někdejší partnerka ji nechala vystopovat soukromým detektivem a zažalovala, aby se domohla sdílené péče o dítě. Okresní soud ji nárok na dítě upřel, v souladu s floridskými pravidly pro asistovanou reprodukci, která brání dárcům vajíček a spermatu v uplatňování rodičovských práv. Nejvyšší soud však rozsudek zrušil rozhodl opačně.

nojasne ( 8. listopadu 2013 10:12 )

Vždy je třeba brát v úvahu zájem dítěte. A to má nárok na všechny 4 rodiče, matku co dodala vajíčko, matku co ho donosila, otce který dodal spermii a matku nebo otce, který spermii implantoval do vajička. Jinak z něho vyroste psychicky labilní jedince s narušenou identitou.

lennne ( 8. listopadu 2013 08:08 )

Tohle uz je moc...jaci oba rodice?.....snad matka a nahradni matka, co odnosila darovane vajicko a kde je otec?...darce spermii?....zvracenost tohohle sveta je horsi hez Sodoma a Gomora....koukam, ze Bible je moralni prirucka pro lidstvo jak se nezahubit.

zdrclamrdka ( 8. listopadu 2013 07:24 )

správně má bejt ten parchant toho, kdo poskytnul m r d k u

Zobrazit celou diskusi