Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policejní šéf Červíček prý opsal bakalářku: Psal ji pod jiným jménem!

Autor: vr, geok - 
20. října 2013
05:00

Materiály, které dostal do rukou Blesk, vyslovují podezření, že šéf policie Martin Červíček (41) před třinácti lety opsal bakalářskou práci ze skript jejího vedoucího. Ale tu si pod jeho jménem nevyhledáte. Tehdy měl totiž jiné příjmení...

Ambiciózní muž, který se má zanedlouho stát nejmladším generálem, kdysi vystupoval jako Martin Poláček. Pod tímto jménem zpracoval na Policejní akademii i bakalářskou práci, nad níž se nyní vznáší otazníky. Proč ta změna jména připomínající zápletku špionského filmu?

„Jako Červíček jsem se narodil, je to příjmení mého otce. Naši se ale rozvedli a maminka se znovu provdala za mého otčíma, který se jmenuje Poláček,“ vysvětlil před časem Blesku sám policejní prezident. Ve zhruba 34 letech si ale uvědomil, že rod Červíčků je »ten jeho«, a k otcově příjmení se vrátil. Co ještě skrývají jeho život a kariéra?

Muž dvou tváří

Kariérní skokan, který podle některých postupoval až moc rychle. Zároveň profesionál, na kterého za rok a čtvrt funkce v čele prezidia nebyly stížnosti. Pohlédněte do dvou tváří Martina Červíčka.

+ Solidní muž
Podle lidí, kteří ho znají, je to člověk, jenž nemá rád konflikty a unáhlené jednání. Spíše je mu vlastní obrana než útok a kolegové ho prohlašují za solidního.

+ Bez tlaků
Za jeho velení Policejnímu prezidiu se rozjelo, čti »neututlalo «, několik velkých politických kauz včetně té s Janou Nagyovou. Mluví se o tom, že za Červíčka nejsou tak velké politické tlaky na policii.

+ Klidný pracant
Na veřejnosti vystupuje klidně, uvolněně a raději než mediálním exhibicím se věnuje pracovním záležitostem. Naposledy ohlásil zavedení krizové linky pro opuštěné děti.

- Dítě puče
Do čela Policejního prezidia jej vynesl takzvaný »puč« tehdejšího ministra vnitra Jana Kubice, který se údajně potřeboval zbavit exprezidenta policie Petra Lessyho. A Červíček se stal maskotem této rošády.

- Přítel modrých
Stýká se s šedými eminencemi ODS. Před dvěma lety ho naši reportéři zvěčnili, jak s partnerkou a exposlankyní Janou Černochovou (39) míří na párty, kde čekal exministr vnitra Ivan Langer a s ním spříznění lidé.

- Zdědil to?
Exministr vnitra Radek John má za to, že prezidium očistil od tlaku politiků právě Petr Lessy, který pak musel odejít kvůli obvinění z pomluvy. Červíček po něm prý vše jen zdědil.

Životopis

■ narodil se 3. dubna roku 1972
■ na Policejní akademii absolvoval bakalářský studijní program Bezpečnostně právní studia, pokračoval na Univerzitě Hradec Králové, kde získal magisterský diplom
■ u policie začal roku 1990
■ do povědomí se zapsal jako ředitel Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, pak se stal náměstkem policejního prezidenta
■ v srpnu loňského roku na nejvyšším policejním postu vystřídal Petra Lessyho, který musel odejít a po očištění plánuje návrat

snezny.levhart ( 20. října 2013 21:53 )

Pokud si pan prezident Červíček opravdu onou dobou nechal změnit jméno, je to sice nepravděpodobné, ale možné, a především řekl bych stále prokazatelné (matriky, příp. zachované údaje školy - možná i seznamy, příp. ročenky. Jako obvinění, že tedy dost možná "opsal" svou vlastní práci, aniž by se ten, kdo si "jen tak dál onu práci" šťárat se v 14-leté dokumentaci (evidentně nikoliv důkladně, a nejspíš na objednávku). Plně souhlasím s řádným, plnohodnotným očištěním Petra Lessyho, to však asi neznamená, že by se kvůli tomu měla fabulovat jakási další, očerňující kampaň; jako by výš zmíněná rehabilitace a narovnání práva u Petra Lessyho samo nebylo dostatečným důvodem... Není třeba myslím, že dobrého a zkušeného poldu, "vláčet orbou", zvlášť pokud se jeho autorství ukáže jako pravé, protože v jisté vyhrocené, politicky vyhrocené situaci možná nezvládl určité nemístné tlaky "shora".

sabartnok ( 20. října 2013 16:52 )

Vůbec mě to nepřekvapuje. Až na nepatrné výjimky ji opsali všichni, pokud ne, tak na to měli lidi.

3yxy3 ( 20. října 2013 14:38 )

co ty máš za vzdělání, že čekáš na Blesku něco kloudného?

imperatorcaligula ( 20. října 2013 14:16 )

Bakalářka = lepší seminárka. Tohle muset opsat je ubohé a trapné. Jinak jeho změny jména, pokud proběhly legálně, jsou vzhledem k tomuto tématu zcela irelevantní. Od Blesku by jeden čekal, že přinese nějakou obsahovou analýzu, porovnání s jiným textem, jenž je údajně "předlohou. Místo toho vzhledem k problematice nemístné šťourání v rodinných vztazích.

lecram ( 20. října 2013 13:39 )

Boze,co sme to za narod, vyjadrujete sa k jeho prizvisku akoby to bol hlavny problem,ale problem je ta jeho bakalarska praca a to je podvod ako Brno a tento pan by uz mal byt postaveny mimo sluzbu a mala by ho preverovat inspekcia a tiez i tych co mu tento podvod a nasledny raketovy postup umoznili a hajde posadit ku Kajinkovi a spol.

Zobrazit celou diskusi