Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Indii zasáhl děsivý cyklon: Přes půl milionu evakuovaných!

Autor: shp - 
12. října 2013
21:22

Pořádně nabral na síle a uděřil plnou silou! Indii dnes zasáhl nejsilnější cyklon od roku 1999. Úřady před ním evakuovaly na 550.000 obyvatel z pobřežních oblastí států Urísa a Ándhrapradéš. Cyklon Phailin bičoval pobřeží prudkým lijákem a poryvy větru dosahujícími až rychlosti 200 kilometrů za hodinu, uvedla agentura AFP. Indická média podle stanice BBC zatím přičítají cyklonu smrt pěti lidí.

Indičtí meteorologové předpokládají, že rychlost větru se může vyšplhat až ke 240 kilometrům za hodinu, než cyklon začne ztrácet na prudkosti. Hrozí také nebezpečí vzestupu vod a rozsáhlých záplav.

"Velice silně prší a fouká silný vítr. Telefonní linky jsou přerušené, nejde ani elektřina," řekl zpravodajské stanici BBC odpoledne SELČ jeden z obyvatel metropole státu Urísa Bhuvanéšvaru. Vycházet ven z krytu by podle něj bylo příliš nebezpečné, protože padají stromy a všude lítají třísky. Vítr také serval dopravní značky u cest. "Je to jako by měl přijít konec světa," řekl AFP jeden z evakuovaných studentů.

Američtí meteorologové varovali, že cyklon Phailin, který během dnešního dne pokrýval téměř celou plochu Bengálského zálivu, může dosáhnou síly větru bezmála 270 kilometrů v hodině s nárazy až do 315 kilometrů. Pak by živel mohl lámat historické rekordy. "Pokud to nebude rekord, tak to bude velmi, velmi blízko," řekl AP odborník na hurikány z Miamské univerzity Brian McNoldy.

Úřady kvůli možným katastrofálním následkům cyklonu vyhlásily už v pátek stav nejvyššího ohrožení a zahájily rozsáhlou evakuaci obyvatelstva. Na 550.000 lidí muselo opustit domovy a uchýlit se do nouzových útočišť. Podle úřadů jde o jeden z nejrozsáhlejších přesunů obyvatelstva dosud zorganizovaných v Indii. Vláda přitom dala pokyn, aby lidé, kteří se budou zpěčovat, byli k evakuaci donuceni i silou.

V nejvíce ohrožených oblastech bylo připraveno na 300 pohotovostních týmů složených z armádních lékařů, inženýrů a záchranářů. Připraveny poskytnout pomoc jsou i záchranné skupiny Červeného kříže.

Bouře ve večerních hodinách SELČ ještě nevykazovala známky slábnutí a měla impozantně velký střed. Pokud bude pokračovat v současném směru, aniž by zeslábla, způsobí značné škody na elektrickém a telekomunikačním vedení, silnicích a železnici, a také na úrodě. Podle některých odhadů by přívalová vlna mohla být až devítimetrová.

Satelitní snímky bouře jednu chvíli ukazovaly, že rotující okraje dosahují délky téměř 1600 kilometrů od východního pobřeží Indie k západnímu pobřeží Barmy; cyklon tak pokrýval plochu odpovídající zhruba Francii.