Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děsivý cyklon decimuje Indii: Milion evakuovaných!

Autor: ČTK, lm - 
13. října 2013
09:21

Miliony obyvatel v Indii přišly rázem o střechu nad hlavou. Místní vláda je evakuovala kvůli zuřivému cyklonu Phailin, který zasáhl zemi. Mnoho z nich zřejmě nebude mít kam se vrátit. Bouře už má první oběti, podle zatím dostupných údajů o život přišlo nejméně deset lidí. Mrtvých ale bude víc...

Kvůli cyklonu Phailin, který zasáhl Indii, muselo své domovy opustit přes milion lidí. Šlo o největší evakuaci obyvatelstva v této zemi kvůli nějakému klimatickému jevu. 

"Předchozí velká evakuace proběhla v roce 1990 ve svazovém státu Ándhrapradéš, ale tato byla mnohem větší," řekl mluvčí úřadu pro přírodní katastrofy Tripti Parule.

Podle šéfa záchranných operací jednoho z nejvíce postižených svazových států Úrísa Kumára Mohapatry muselo před příchodem cyklonu odejít na bezpečnější místa obyvatelstvo téměř celé ohrožené oblasti 150kilometrového pobřežního pásu. "Celkem jsme evakuovali 861.000 lidí. To byla pravděpodobně největší evakuace v dějinách Indie," řekl.

V sousedním státu Ándhrapradéš muselo podle AFP své příbytky opustit kolem 100.000 lidí. Celkově se tak evakuovalo přes milion obyvatel. Podle zatím dostupných údajů o život přišlo nejméně deset lidí.

Přívalová vlna bude mít několik metrů

Bouře ve večerních hodinách SELČ ještě nevykazovala známky slábnutí a měla impozantně velký střed. Pokud bude pokračovat v současném směru, aniž by zeslábla, způsobí značné škody na elektrickém a telekomunikačním vedení, silnicích a železnici, a také na úrodě. Podle některých odhadů by přívalová vlna mohla být až devítimetrová.

Satelitní snímky bouře jednu chvíli ukazovaly, že rotující okraje dosahují délky téměř 1600 kilometrů od východního pobřeží Indie k západnímu pobřeží Barmy; cyklon tak pokrýval plochu odpovídající zhruba Francii.

Rok 1999 se zapsal do historie země černým písmem

V roce 1999 zasáhl indický stát Urísa smrtící supercyklon, který zabil více než 10.000 lidí. Tentokrát ale oficiální činitelé tvrdí, že jsou lépe připraveni, napsal zpravodajský server BBC News. V obou ohrožených státech byla uvedena do pohotovosti armáda včetně letectva, které bude v případě potřeby shazovat do postižených oblastí odříznutých od světa dodávky potravin a dalších základních potřeb.

V metropoli státu Urísa Bhuvanéšvaru lidé v panice vykoupili všechny základní potraviny a regály moha obchodů zůstaly prázdné.

meripen ( 13. října 2013 14:52 )

 Proč jim nepomůže Kumar v Ostravě se o cikány stará,jako o vlastní rodinu.Tam by asi na cikány nedostal prachy,aby si žil jak prase v žitě.

zdrclamrdka ( 13. října 2013 12:23 )

aspoň bude ta násilnická pakáž mít jiný starosti, zatím jen koukali kde by jakou turistku vo.šu.kali,

sores ( 13. října 2013 11:29 )

No nazdar, žebrácká Indie a ještě tohle!WC mají jenom boháči, močí se veřejně na ulici a žijí ve stokách, už se to zveřejňuje i v dokumentárních filmech a stovky mailů chodí s fotkama do PC.To jim tedy nepřeji. Bohatých se to neštěstí netýká, zrovna tak vlády, ti se budou mít i tak víc než dobře.

panbaron ( 13. října 2013 10:49 )

To je ale paradni uklid. Doufam ze je ten cyklon neprinese az k nam

Zobrazit celou diskusi