Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sníh se blíží, zasypal Bavorsko! Kdy přijde do Česka? A jaký bude víkend?

První letošní sněhová nadílka v Bavorsku
První letošní sněhová nadílka v Bavorsku  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, simao - 
11. října 2013
10:38

Bavorsko se v noci na dnešek dočkalo první sněhové nadílky. Problémy však způsobila především v alpských oblastech. V okrese Garmisch-Partenkirchen tak dnes nečekaně žákům odpadla výuka - a rázem mají sněhové prázdniny! Sněhové přeháňky přitom míří i do Česka. Zatímco na Moravě si stále ještě budou během nadcházejícího víkendu užívat babí léto!

Výraznější teplotní rozdíly v Čechách a na Moravě - v takovém duchu se nese předpověď na nadcházející víkend. Zatímco v bude počasí oblačnější s četnými přeháňkami, Moravané se mohou těšit na babí léto! "Druhý říjnový víkend přinese značné teplotní rozdíly mezi chladnějším západem území a teplejší Moravou a Slezskem, kde se budou odpolední teploty zastavovat až na 22 °C," uvádí meteoroložka Dagmar Honsová.

V Česku však totiž počasí ovlivňuje tlaková níže nad Německem. "Místy musíme počítat občasným deštěm nebo přeháňkami, srážkové úhrny se ale zastaví do 5 mm. Zároveň jsou to poslední dny hlavního vegetačního období také v nížinách, tj. průměrné denní teploty se budou od pondělí pohybovat pod 10 °C," dodala Honsová nepříliš "teplé" vyhlídky.

Jak bude o víkendu?

Sobota: Bude oblačno až polojasno, během dne místy déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 až 16 °C, na východě území až k 22 °C.

Neděle: Bude oblačno až polojasno, zpočátku dne místy déšť nebo přeháňky. Ráno místy mlhy. Denní teploty vystoupí na 12 až 16 °C, na východě až ke 20 °C.

"Také noční teploty přinesou rozdíly – nejčastěji naměříme 12 až 8 °C, na západě jen kolem 3 °C. Teplota v 1000 m na horách se bude pohybovat kolem 8 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 15 °C," pokračuje Dagmar Honsová ve své předpovědi. Zatímco se tedy především Čechy potýkají s podzimním poklesem teplot, v Německu již zaúřadovala zima!

Bavorsko zasypal sníh: Děti mají sněhové prázdniny

V sousedním Bavorsku již napadla souvislá sněhová pokrývka. A v noci na dnešek zasypal první sníh především okres Garmisch-Partenkirchen a způsobil značné problémy. Byly zavřeny všechny školy, popadané stromy zablokovaly některé silnice a úřady vyzvaly obyvatele, aby raději zůstali doma a nikam nevyjížděli. Policie také varovala řidiče, aby se nevydávali na silnice nejnižších tříd, a také doporučila, aby raději nikam nevyjížděli. Zima se zkrátka hlásí o slovo.

Kdy máme čekat výraznější sněžení u nás?

Sníh již letos hlásila Sněžka, dnes ráno pak také Krušné hory. Kdy přijde však sněhová nadílka do celého Česka těžko odhadovat. A příliš nenapoví ani data nástupu sněžení z předchozích let: v roce 2005 začalo trvaleji sněžit 17. listopadu, 2006 - 1. listopadu, 2007 - 19. října, 2008 - 20. listopadu, 2009 - 12. října, 2010 - 29. listopadu, 2011 - 19. prosince, 2012 - 27. října. "Z měsíčního výhledu počasí je patrné, že na vrcholcích hor se mohou přechodně vyskytnout srážky sněhové nebo smíšené – v nížinách se zatím sněžení obávat nemusíme," dodala Honsová.

Čeká nás stoletá zima?

Zahraniční a čeští meteorologové se přitom přou o to, zda nás letos čeká stoletá zima, či nikoli. Pro variantu A se vyslovili odborníci z Německa a Ruska, Češi však zůstávají zdrženlivější. A vysvětlení je nasnadě. "Předpovědět se to prostě nedá. Tyto předpovědi nevycházejí nikde na světě. Nikdo to nedokáže odhadnout a důvěryhodně předpovědět. Je to jako sázka do loterie. Proto to neděláme – a nejdelší předpověď, kterou vydáváme, je na měsíc," objasnil stanovisko mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 11. října 2013 15:08 )

 Nenávidím zimu, plískanice, náledí, mráz! Sníh by měl být pouze na horách, ať si tam každý kdo lyžuje zajede. To se akurát pěkně nakapsují plynárny,elektrárny a uhelné sklady.Kde na to teplo má člověk brát z českého prům.platu 13 tisíc a důchodu???

jsem.tu.taky ( 11. října 2013 13:32 )

Pamatuj te si, co nřekne Honsová, je pravým opakem. Předešlý víkend říkala, že bude pršet a na většině území svítilo sluníčko a bylo nádherně. Ještě že nepředpovídá kdy je noc a kdy den

hasmen ( 11. října 2013 10:43 )

meteoroložka Dagmar Honsová

Zobrazit celou diskusi