Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Spory meteorologů: Jaká bude zima? Podle Američanů mírná, podle Britů krutá!

Jaká bude letošní zima? Na dešti, nebo na sněhu? Mírná, nebo jako na Sibiři? Názory meteorologů se různí
Jaká bude letošní zima? Na dešti, nebo na sněhu? Mírná, nebo jako na Sibiři? Názory meteorologů se různí  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao - 
28. srpna 2013
14:38

Předpovídat počasí na delší časový úsek je jako věštění z křišťálové koule. Existují však dva modely, jeden americký a druhý britský, které se pravidelně snaží určit počasí až na půl roku dopředu. Na prahu nastupujícího podzimu se však zásadně rozchází v tom, jaká bude letošní zima.

Klimatologické modely dlouhodobých předpovědí vznikají dva na celém světě. Spíš než o předpověď jde však spíše o výpočet pravděpodobnosti, jaké počasí by mohlo být. "Jeden výpočet je od amerických meteorologů a druhý od britských. A pro tuto zimu, stejně jako tomu bylo v létě, jsou v podstatě protichůdné," řekla Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Zatímco Britové nám předpovídají krutou a vlhkou zimu, Američané hovoří o podstatně mírnějších podmínkách.

V létě se trefili Američané

Podle čeho se tedy řídit? "V letních měsících se u nás trefila americká předpověď, která odhadovala, že léto bude teplé a suché. Máme za sebou jedno z nejkrásnějších let posledních let. Jen v Praze jsem napočítala celkem 15 tropických dnů," uvedla Honsová. Britská předpověď přitom byla skeptičtější, tolik tepla jsme si podle ní užít neměli a léto mělo být chladnější, s větším počtem srážek. To však automaticky neznamená, že i na zimu vyjde americká předpověď. Honsová upozorňuje, že jde o odhady, ke kterým meteorologové uvádí procenta, nakolik se vyplní. A lidé ve Velké Británii i Spojených státech to tak berou.

Dlouhodobé předpovědi prý mají smysl

"Jisté je jediné – jaká bude letošní zima nikdo neví. V srpnu se to zkrátka předpovědět nedá. Stále platí, že s čím větším předstihem předpovídáme, tím menší je pravděpodobnost úspěšné předpovědi. Velmi dlouhodobou nebo také sezónní předpovědí počasí (na několik měsíců dopředu) se spíše experimentálně zabývají jen ve velkých světových meteorologických centrech," uvádí pak na stránkách ČHMÚ Tomáš Balcar. Diametrálně odlišné předpovědi obou modelů podle něj nejsou ničím výjimečným a jejich přesnost ukáže až sama zima. "Přesto takové předpovědi mají smysl. Dá se předpokládat, že dalším vývojem se bude jejich úspěšnost zvyšovat," dodává Balcar.

hasmen ( 29. srpna 2013 06:56 )

meteoroložka Dagmar Honsová

mn46 ( 28. srpna 2013 21:23 )

Stačí se podívat na cibuli a mám jasno.

naidka ( 28. srpna 2013 17:36 )

Nepotřebujeme na předpověď ani Brity ani Američany, nám stačí Dagmar Honsová.

hlinsko ( 28. srpna 2013 15:11 )

Tak to já Vám řeknu úplně přesně a nepotřebuji k tomu tu tlupu meteorologů - všechny bych je poslal něco užitečnějšího dělat. Letošní zima bude mírná - a to na 99,9%. Cibule na mojí zahrádce měla málo vrstev hnědých obalů. To funguje na 100%, mám to odzkoušené. Nevěřte na tvrdou zimu - to si uhlobaroni podplatili meteorology, aby prodali co nejvíce uhlí.

Zobrazit celou diskusi