S úrovní moderátorů počasí v Česku není Alena Zárybnická zrovna dvakrát spokojená. „Myslím si, že o počasí by se měl vyjadřovat ten, kdo alespoň trochu meteorologii vystudoval, nebo k tomu má nějaké vzdělání, jinak tomu oboru škodí, protože to neřekne správně. Chce-li divák poslouchat kohokoliv, ať ho poslouchá, ale ať se pak nediví, že to tak není,“ rozohnila se Zárybnická v rádiovém pořadu Těžkého Pokondra.

Jenomže erudovaných rosniček je v Česku jako šafránu. Na komerčních stanicích nenajdete ani jednu. Nemají sice diplom z »matfyzu«, zato pohled je na ně okouzlující. A na to, jak bude, se přece můžeme podívat z okna.

Kateřina Němcová (24)

Nejmladší české rosničce Kateřině Němcové je čtyřiadvacet let. Má sice bakalářský titul z univerzity, ale s meteorologií nemá nic společného. Studovala obor Mediální a komunikační studia. Tam se o meteorologii nedozvíte zhola nic.

Tereza Juščíková (25)

Ani Tereza Juščíková o meteorologii na škole nezavadila. Má titul z neblaze proslulé Univerzity J. A. Komenského v Praze a mluví plynně třemi světovými jazyky, o počasí ví ale jen to, co jí zkušenější zprávaři napíšou do čtecího zařízení.

Petra Svoboda (30)

Na pozici rosničky se Petra Svoboda na Nově moc neohřála, po pár měsících ji přeložili do klasického zpravodajství. Petra má namísto meteorologie mnohem větší povědomí o modelingu. Studovala mezinárodní vztahy, hlubokými znalostmi o počasí tedy zrovna neoplývá.

Radka Kocurová (32)

Velmi rozpačité začátky rosničky Radky (toho času na mateřské dovolené) si pamatujeme všichni. Každého tehdy více než to, jak bude, zajímal počet jejích přeřeků v jedné větě. Radka nevystudovala žádnou vysokou školu a na soukromé obchodní akademii jí toho o počasí asi taky moc neřekli.

Fotogalerie
4 fotografie