Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Psychiatr Jan Cimický o Petru K.: Hrozí mu vážná duševní porucha

Autor: ljš - 
10. října 2013
10:33

Celé dny tráví na hotelovém pokoji, bez přátel a bez rodiny, o kterou přišel. Petr K. v jeho egyptském vězení živí už jen naděje, že v obrovské bolesti, kterou trpí po ztrátě manželky a dcery, uslyší alespoň jednu dobrou zprávu a bude se moci vrátit domů. Co podle psychiatra Jana Cimického prožívá člověk v takové situaci?

"Každé vězení, každá takováto zkušenost, kdy člověk je připraven o svobodu, o možnost se volně pohybovat, kdy má pocit výrazné nejistoty, tak to na tu lidskou psychiku působí skutečně velmi markantně," řekl známý český psychiatr Jan Cimický v pořadu Top Star Magazín.

Podle něj je takový stav na hranici psychického zdraví. "Známe takové situace, kdy lidé v takových situacích začínají prožívat to, čemu říkáme například vazební psychóza, a to je stav, který je velice blízký duševní chorobě," vysvětlil.

Podle Cimického bude Petr K. potřebovat odbornou pomoc především poté, co se vrátí domů do Česka. "Ve chvíli, kdy ten stres pomine, organismus se rozsype. To znamená, že zatím ho drží pohromadě strach, úzkost, naděje. To všechno tam samozřejmě je, i když ta naděje je třeba minimální. Ve chvíli, kdy se to konečně dořeší, ve chvíli, kdy by došlo k tomu, že se dostane sem, že se ta věc vysvětlí, že bude alespoň částečně jasné, co se tam stalo, tak ten organismus pak jakoby vypne," uzavřel.

krdasseneda ( 10. října 2013 20:31 )

ty taky

girasole. ( 10. října 2013 20:28 )

Sklapni zobàk a soupej nohama, ty jedna nenàpadnà.

safranka ( 10. října 2013 20:25 )

Jsi blbá ?

safranka ( 10. října 2013 20:24 )

Už jsem psala, bude to on.

safranka ( 10. října 2013 20:22 )

To nic nezmamená může být rozpolcená schizofrení osoba, stejně jako PK. Morissey si zahrává s ďáblem a normální není stejně jako runner2.

Zobrazit celou diskusi