Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Letadlu ČSA hořel na lince do Prahy motor! V kabině se objevil kouř

Letadlu ČSA začal hořet po vzlétnutí z Budapešti motor
Letadlu ČSA začal hořet po vzlétnutí z Budapešti motor  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: simao, ČTK - 
2. října 2013
14:06

Dramatické chvilky si zažili cestující i posádka letadla společnosti ČSA na lince Budapešť - Praha. Letounu totiž začal hořet jeden z motorů a do kabiny se valil dým. Piloti vyhlásili stav nouze a požádali o přednostní přistání zpátky v maďarské metropoli.

Letoun ČSA vzlétl z letiště v maďarském hlavním městě Budapešti dnes ráno. Do Prahy však nedoletěl. Nedlouho po startu zaregistrovali piloti závadu na stroji. Do kabiny se dokonce začal dostávat dým, uvedla maďarská tisková agentura MTI, která se odvolává na nahrávky z řídící věže budapešťského letiště. Podle portálu airportal.hu se za strojem táhl dlouhý černý dým.

Na palubě letadla typu ATR-72 bylo v té chvíli 33 cestujících a čtyři členové posádky. Podle mluvčího ČSA hořel jeden z motorů letounu. "Během startu dnešního ranního pravidelného letu Českých aerolinií OK 787 z Budapešti do Prahy byl posádkou a palubními systémy... detekován požár jednoho z motorů," sdělil ČTK mluvčí Daniel Šabík.

Kvůli nouzovému přistání uzavřeli část letiště

Posádka letounu podle mluvčího "neprodleně podnikla veškeré nezbytné kroky tak, jak stanovují veškerá bezpečnostní a provozní nařízení společnosti a výrobce letounu". "To obnášelo vypnutí postiženého motoru, uhašení požáru a návrat zpět na letiště v Budapešti, kde letoun bezpečně přistál bez jakýchkoli obtíží," dodal Šabík. Podle MTI pak muselo letiště uzavřít společně sdalší přilehlou ranvejí přistávací dráhu, kde letadlo ČSA opět dosedlo na pevnou zem. Kvůli tomu se v Budapešti zpozdilo několik letů.

Cestující jsou v pořádku

Z cestujících naštěstí při dnešní nehodě nebyl nikdo zraněn, podle mluvčího ČSA z letadla vystoupili standardně po schodech. "Palubní personál je speciálně vycvičen na zvládání nestandardních situací na palubě letounu, což zahrnuje i požár motoru," ubezpečuje mluvčí ČSA.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi