Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident Putin: Plynem v Sýrii zaútočili povstalci!

Autor: shp, ČTK - 
12. září 2013
07:38

Byl proti zásahu v Sýrii od samého začátku konfliktu a nyní tvrdí, že ví, kdo stojí za smrtícím útokem. Chemické zbraně v Sýrii nepoužila vláda, ale povstalci, aby vyprovokovali zahraniční zásah proti Damašku, prohlásil ruský prezident Vladimír Putin.

Úder proti Sýrii by vyvolal ve světě novou vlnu terorismu, napsal prezident v komentáři, který mu dnes otiskl americký list The New York Times. „Nikdo nepochybuje, že v Sýrii byl použitý jedovatý plyn. Máme ale všechny důvody domnívat se, že jej nepoužila syrská armáda, ale opoziční síly, aby vyprovokovaly zásah svých mocných zahraničních patronů,“ napsal Putin. Podle něj se objevují zprávy, že ozbrojenci plánují další takový útok, tentokrát proti Izraeli.

Zásah v Sýrii by vyvolal terorismus

Vojenský úder USA proti Sýrii by podle Putina vedl k dalším nevinným obětem a eskalaci konfliktu, který by se tak mohl rozšířit daleko za syrské hranice. Vyvolal by další vlnu teroristických útoků a mohl by podkopat mnohostranná jednání o řešení íránského jaderného problému a izraelsko-palestinského konfliktu. „Mohlo by to vykolejit celý systém mezinárodního práva a pořádku,“ napsal Putin v americkém listu, aby tak promluvil přímo k americkému lidu a jeho politickým vůdcům.

Boje s Al-Káidou

Vládce Kremlu poukázal na to, že proti vládě Bašára Asada bojují členové teroristické organizace Al-Káida a další extrémisté nejen z arabských zemi, ale i ze Západu, a dokonce i z Ruska. Připomněl vývoj po občanské válce v Libyi, kdy se radikální islamisté, kteří zde bojovali proti vládě, přesunuli do Mali. „To ohrožuje nás všechny,“ zdůraznil.

Putin zopakoval, že použití síly proti jinému státu je podle mezinárodního práva dovoleno pouze v případě sebeobrany nebo souhlasu Rady bezpečnosti OSN.

USA podezírají Asada

Sýrie dala najevo, že je ochotna informovat o místě svých chemických skladů, vystavit je mezinárodní kontrole a následně je zničit. Západ ale o upřímnosti syrských slibů pochybuje a podezírá režim prezidenta Bašára Asada, že se snaží získat čas a oddálit hrozící amerických vojenský úder.

japos22 ( 12. září 2013 13:22 )

Díky Putine, konečně politik, který se nebojí říct nahlas, co si myslí už skoro každý Lepší je zbraně v místě konfliktu ničit, jak navrhuje Putin, než je tam posílat, jak to dělají USA

itartas ( 12. září 2013 12:18 )

Podvod ostatně jako vždy.

ivoadler ( 12. září 2013 10:55 )

Americké špičky žádají televize, aby zveřejnily videa s mrtvými a raněnými po útoku jedovatým plynem protože chtějí ovlivnit veřejné mínění v USA k souhlasu s útokem proti Sýrii. Oni ti chudáčci v Sýrii tak trpí, musíme toho Asada bombardovat, aby tomu byl konec. Jenže jednoznačný důkaz, že plyn použil Asad, pořád chybí. Bude se bombardovat jaksi preventivně! Velice to připomíná situaci v Iráku. Západ se taky dušoval: Husajn má zbraně hromadného ničení, musíme vojensky udeřit, jenže ouha, žádné zbraně se nenašly. Byl to podvod.

itartas ( 12. září 2013 08:32 )

itartas ( 12. září 2013 08:32 )

Zobrazit celou diskusi