Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V protikorupční policii to vře a odchází klíčoví důstojníci: Kvůli Bradáčové?

Lenka Bradáčová měla spory s bývalým šéfem protikorupční policie Martincem. Ještě dnes prý kvůli tomu panuje v tomto útvaru napjatá atmosféra
Lenka Bradáčová měla spory s bývalým šéfem protikorupční policie Martincem. Ještě dnes prý kvůli tomu panuje v tomto útvaru napjatá atmosféra  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
9. září 2013
08:59

Lenka Bradáčová se značně zviditelnila díky kauze Rath a ujala se pevné vlády nad vrchním státním zastupitelstvím v Praze. Ačkoli se říká, že nové koště dobře mete a Bradáčová si vydobyla pověst rázné a úspěšné ženy, deník Právo spekuluje, že to nemusí být vždy úplně pravda. Právě kvůli Bradáčové prý totiž panuje chaos na protikorupční policii, ze které odcházejí klíčoví důstojníci.

Vrchní státní zástupkyně totiž posvětila reorganizaci protikorupční policie, kterou řídí její nový ředitel Milan Komárek. Jenže kvůli sporům s novým vedením odchází takřka kompletní vedení stěžejního odboru, který bojuje s korupcí, upozorňuje Právo. Podali si žádost o propuštění do civilu, či odchod k jiné části policie.

Deník přitom spekuluje, že by vyhrocená atmosféra mohla souviset se spory, které měli Bradáčová a Komárkův předchůdce v čele protikorupční policie Tomáš Martinec. Bradáčová kritizovala Martincovu protikorupční policii mj. za údajné obcházení státních zástupců, Martinec si to však nenechal líbit.

Jejich rozpory přerostly dokonce do osobní roviny, když Martinec Bradáčové sdělil, že protikorupční policie vyšetřuje i jejího manžela. A to kvůli kauze podivných IT zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí. Bradáčová s manželem sice již několik let nežije, přesto tehdy tvrdila: "Je to vyrobený na mě".

Nedořešená aféra však přinesla Martincův pád a nyní u protikorupční policie končí i lidé, kteří se měli na případu podílet. Mluví se o personálních čistkách a účelových změnách. "Nálada v současné době není dobrá," potvrdil Právu nejmenovaný důstojník. I přes odchody jeho kolegů je však prý v plánu, rozšířit počet míst vedoucích pracovníků. Údajně kvůli zefektivnění práce úřadu a lepší kontrole.

"Chceme dostíhat velké kauzy, platit za vstřícné partnery pro žalobce a kvalitní vyšetřovatele směrem k veřejnosti. Rád bych posílil složku operativy, abychom mohli více důkazů zajistit cestou skrytého zjišťování," uvedl přitom pro Parlamentní listy současný šéf protikorupční policie Komárek, který s Bradáčovou na rozdíl od Martince patrně nalezl společnou řeč. Stranou zájmu vyšetřovatelů prý nezůstávají ani zákonodárci, konkrétnější však prý v tomto případě být nemůže. Pokud se zvěsti o vnitřním rozkolu potvrdí, problém ho však čeká i v řadách jím vedeného orgánu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zadnice ( 10. září 2013 09:55 )

No nevím, nevím. Než se dostala na tento post, tak byla vidět a slyšet stále a odevšud. Nyní post má, jak říkal Rath, no a je spokojená, klídek a zřejmě nebude tak poctivá a schopná jak jsme si mysleli!!!

manolla1 ( 10. září 2013 09:24 )

!...

henryj ( 9. září 2013 16:42 )

No pozdrav koště!Nakonec asi znovu a důrazněji vyběhneme do ulic.Bylo by zapotřebí.Toho marastu je tady zase tolik,že sportovci ukazovali světu,kolik je u nás hnoje,když chodili v gumácích.

salto ( 9. září 2013 15:04 )

To jsou přitroublé řeči zastydlého svazáka v Mladé Frontě. Ono to už tak nezabírá, strašení komoušema, co? Dokážu se vcítit, proto ta hysterie a kvikot modrásků a obdobné svoloče

hlinsko ( 9. září 2013 14:22 )

Jo, že to bylo vymyšlené o tom žádná, akorát je třeba podotknout, že nikoli Havel, ale právě Klaus umožnil rozkradení republiky STbáky a komunisty přes jím vytvořené finanční fondy v rámci kupónové privatizace - Klausovi lidé, které pověřil řízením státních bank půjčovali fondům na nákup investičních bodů a také na zkupování akcií. Byli to kamarádi Klause - Tykač, Dienstel, Tesař, Procházka, Salzman. ... Právě Havlovi se to moc nelíbilo, proto to kritizoval ve známém Rudolfínském projevu. Zeman také od začátku byl proti kupónové privatizaci a on ji také první označil jako Největší rozkrádačku po Bílé hoře.

Zobrazit celou diskusi