Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Otec Ratha k soudu nedorazil: Měl jsem u syna schovaných 9 milionů, vzkázal

Autor: ČTK, ljš - 
2. října 2013
11:49

Kvůli vážným zdravotním problémům nemohl Ratmír Rath k soudu, který se zabývá případem jeho syna, přijít. Přesto mu může svou výpovědí, kterou podal při policejním výslechu, hodně pomoci. Tvrdí totiž, že devět milionů nalezených v Rathově domě v Hostivici patří jemu.

Krajský soud v Praze dnes omluvil z projednání kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného z korupce jeho otce Ratmíra, který měl přijít jako svědek. Rath starší, který je jako jeho syn povoláním lékař, má vážné zdravotní problémy a soudce přečetl jeho výpověď před policií. Popisoval v ní původ zhruba devíti milionů korun nalezených při domovní prohlídce v domě obžalovaného v Hostivici. Rathův otec uvedl, že to jsou jeho peníze, které měl původně připravené ke koupi nemovitosti.

Soud omluvu uznal

Dvaaosmdesátiletý otec Ratha obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji se soudu omluvil v úterý. Soudce Robert Pacovský řekl, že řádně doložil zdravotní dokumentaci. "Za tohoto stavu je skutečně nutné omluvu pokládat za nutnou. Lze číst předchozí výpověď," dodal Pacovský. Podle dřívějších informací médií se Rathův otec od jara zotavuje ze zlomeniny obratle.

Pacovský v dokumentu četl, že Ratmír Rath nevyužil práva nevypovídat, ačkoliv stíhaným je jeho příbuzný, a podal vysvětlení o původu finančních prostředků nalezených v domě jeho syna Hostivici. Policie našla v trezoru téměř osm milionů korun a další zhruba milion v eurech. Rathův otec kriminalistům řekl, že peníze jsou jeho. Chtěl údajně koupit v Hostivici dům, z čehož ale nakonec sešlo, protože mu zemřela manželka.

Pěníze z Kataru

Na počátku 90. let prý působil tři roky jako lékař v Kataru. "Měl jsem velmi vysoký plat, na úrovni českého prezidenta. Další peníze vydělala manželka v restituci za hospodu v Roudnici. Celý život jsem tvrdě pracoval. Peníze jsem vždy měl a držely se mě," popsal policii.

David Rath se po přečtení protokolu krátce poradil s obhájcem Adamem Černým, který pak soudci připomněl, že Ratmír Rath podal civilní žalobu kvůli vrácení peněz zabavených policií. Rozhodnutí zatím nepadlo.

jjanecek ( 16. října 2013 13:54 )

Jen jestli to není obráceně,a Rath nemá schováno mnoho miliónů u svého otce.

jity ( 2. října 2013 20:40 )

Ona pěkně kecá, nechápete, že si z vás dělá pr.del a vy ji to věříte. Píše jen to, co dělali někteří vychcánci. Dnes by jim to neprošlo, dostali by padáka.

illis ( 2. října 2013 19:40 )

V tomto případě se také hlásím o milion, proč bych ho nemohla mít schovaný u Ratha v trezoru . Chápu jeho otce, že chce synovi pomoci, ale tu pohádku mu snad soud neuvěří. To, že pracoval 3 roky v Kataru a do dneška si fandí, že peníze vždy měl a jak se ho peníze vždy drželi a nyní je měl připravené na koupi nemovitosti, tak to je docela podivné. Peněz si měl užít když byl mladší s manželkou a ne až ve dvaaosmdesáti. Možná začne tvrdit, že mu v tom trezoru narostly i úroky .

doktormediciny ( 2. října 2013 18:14 )

Já sice nejsem v seznamech STB, ale zase nemám majetek, nemám miliony atd... Ovšem jsou i takoví, co byli v KSC, STB a pak dělali inkvizice OF/ Občanského fora/ obvzl. na Jižní Moravě

doktormediciny ( 2. října 2013 18:11 )

Poslyšte, universitní profesor.Několik let v cizině. Také mu závidím, ale ty peníze mohl poctivě vydělat... Ve věku 82 roků je nechávat u sebe by asi nejchytřejší nebylo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání