Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Půl roku od únosu Hanky a Tonči: Drží děvčata stále ještě v Pákistánu?

Pákistánští únosci Češek Hanky a Tonči stále mlčí. Jsou dívky naživu?
Pákistánští únosci Češek Hanky a Tonči stále mlčí. Jsou dívky naživu?  (Autor: INT, Facebook)
Autor: simao - 
2. září 2013
14:02

173 dní, tedy takřka půl roku. Tolik času uplynulo od únosu Češek Hanky a Tonči v Pákistánu. Není však jisté, zda jsou dívky stále ještě naživu, i když všichni doufají, že ano. A objevují se spekulace, že by již vlastně v Pákistánu nemusely vůbec být.

Kam je únosci odvezli? Češky Hanka a Tonča, které přepadli 13. března nedaleko hranice Pákistánu a Íránu, skončily v zajetí ozbrojenců. Po dlouhé době bez jakékoliv reakce se objevilo video, kde dívky prosí o propuštění ve Spojených státech vězněné teroristky, doktorky Aafii Siddiqui. Jenže od té doby opět ticho po pěšině. Není jasné, kde nahrávka vznikla, ani kdo ji pořídil. A zmiňovaná doktorka stále sedí ve vězení. Američané s teroristy nevyjednávají, propouštět se tak v tomhle případě takřka jistě nebude...

Obavy z převozu do Afghánistánu

Osud Hanky a Tonči je tak dál značně nejasný. Objevily se spekulace, že za pořízením jejich poměrně amatérského videa stojí teroristé z buňky napojené na Taliban a že dívky převezli z Pákistánu do sousedního Afghánistánu. Do země, kde USA sice svrhly vládu Talibanu, ale terorismus zde bují dál. A teroristé dál útočí především prostřednictvím sebevražedných atentátníků na západní vojenské základny, ale i civilisty.

Balúčistán zasáhly povodně

Klid však není ani v Pákistánu, kde však v poslední době zuří především záplavy, které mají již 178 obětí, devět stovek raněných a zasáhly už 1,5 milionu lidí. Velká voda přitom zničila více než 20 300 domů po celé zemi, úřady otevřely téměř 350 táborů pro oběti povodní a to především v centrální provincii Padžáb, jižní provincii Sindh a v Balúčistánu, kde došlo k únosu Hanky a Tonči. Otázka, zda jsou dívky živé a kde přesně se nacházejí, je tak o to důležitější.

Češky zahlédli v pákistánské Kvétě

Český cestovatel Jaroslav Svoboda přitom tvrdí, že není pravda, že by od únosu Češky nikdo neviděl. "Dne 15. března roku 2013 jsme dostali od našeho pákistánského přítele z Balúčistánu informaci, že jsou tam dvě česká děvčata. Je to učitel, který nás dříve seznámil s místním prostředím i lidmi. To vyvrací oficiální informaci, že děvčata od doby únosu nikdo neviděl," řekl Svoboda serveru tn.cz. Do Pákistánu jezdí často, má zde řadu kontaktů. A tak se dozvěděl i to, že na policejní stanici ve Kvétě dorazily fotky děvčat z hraničního přechodu, kde děvčata do Pákistánu vstoupila. ani tehdy se však nepodařilo vypátrat, kde se únosci ukrývají.

cinderella1 ( 2. září 2013 19:42 )

Aby ti ta tvoje blba drzka upadla!

rudyptak48 ( 2. září 2013 18:53 )

Kdo chce kam, pomožme mu tam. Doma je pálidlo dobré bydlo, tak se vrátily do středověku. Také je to adrenalin, možná poslední v životě. Mladé dívky by si z nich měly vzít odstrašující příklad. Někomu však není pomoci a pak je opravdu těžké takovéto lidi litovat a pomáhat jim.

buban ( 2. září 2013 18:05 )

A tos vycetl zas kde, genie? Jakoze jedine telni otvory, kudy lze onemocnet, jsou pory???

buban ( 2. září 2013 17:35 )

Tvoje myslenkove pochody me o5 udivuji-jednak uz davno nejsem holka, druhak bych do techto koncin nejela ani za zlate tele. A ze tu placam? To je pravda-ovsem placam zde za tim ucelem, abych vyzdvihla a upozornila na tve nezpochybnitelne kvality.

zelena.karkulka ( 2. září 2013 17:33 )

mají tam sníh a potok,tak se umýt můžou,ne? Chtěli žít ekologicky,tak to nastudují

Zobrazit celou diskusi