Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejezděte do Egypta, varuje ministerstvo! 5 tisíc Čechů má zůstávat v hotelech, další neodletí

Autor: simao, ČTK - 
16. srpna 2013
16:23

Po řadě velmocí již i české ministerstvo zahraničí varuje české turisty před cestami do Egypta! V zemi i dnes pokračují krvavé nepokoje a přibývají mrtví. Řada zahraničních cestovních kanceláří již své egyptské zájezdy zrušila úplně, na tahu jsou nyní české CK.

Před cestami do Egypta varovala již ministerstva USA, Velké Británie, Ruska, Itálie i Německa. Poptávka po egyptských zájezdech v posledních dnech ostatně kvůli přetrvávajícím násilnostem výrazně poklesla. Při posledních egyptských nepokojích zahynulo již přes 600 lidí a 4000 jich bylo zraněno. První oběť hlásí i oblíbené letovisko Hurghada.

"Další eskalace by Egypt mohla svrhnout do chaosu plného násilí a nevraživosti," varoval mluvčí kancléřky Angely Merkel Steffen Seibert. Velké německé cestovky Thomas Cook a TUI proto následně začaly rušit své zájezdy do země, kde přetrvává výjimečný stav a panují obavy, že se situace vyhrotí ještě více. A tak své varování vydala již i česká diplomacie.

Turisty v Egyptě vyzývají, aby zůstali v hotelových areálech

České ministerstvo zahraničí nejprve vyzvalo Egypt k urovnání sporů, odsoudilo násilnosti a řadě českých turistů rozeslalo SMS s upozorněními, aby kvůli masovým demonstracím raději neopouštěli hotelové komplexy. Zároveň dnes vydalo po vzoru řady světových mocností doporučení českým občanům, aby do Egypta nejezdili vůbec, jak potvrdila mluvčí ministerstva Johana Grohová. Upozornila však, že nejde o výzvu k evakuaci.

České cestovní kanceláře to přesto nemohly nechat bez reakce. Ruší lety k Rudému moři a nabízejí klientům výměnu za jinou destinaci, uvedl místopředseda Asociace CK Jan Papež. V Egyptě je nyní zhruba 5 tisíc Čechů. Další 2 tisíce se tam chystali o víkendu, ale už neodletí.

Předčasně se však prý vrátit domů ze zhruba pěti tisíc českých turistů v Egyptě zatím nikdo vracet nechce. "Nikdo z klientů, které momentálně v Egyptě máme, o předčasný návrat neprojevil zájem. Ani k tomu nemají důvod, situace v turistických střediscích u Rudého moře je naprosto poklidná," uklidňuje Pavlína Pešová z Firo Tour.

"Jedná se o preventivní opatření. Klienti, kteří jsou v této chvíli v letoviscích dokončí svoji dovolenou v původních termínech," dodal marketingový ředitel Stanislav Zíma z největší české CK Exim tours, která v reakci na doporučení ministerstva preventivně pozastavila všechny nejbližší odlety do všech egyptských letovisek.

Potyčky v Káhiře a Alexandrii pokračují

České cestovky již také zrušily většinu nejbližších poznávacích zájezdů po Egyptě. V Káhiře, Alexandrii a dalších velkých městech zkrátka bezpečno není a na pyramidy si turisté musí nechat zajít chuť. Pokračují totiž střety mezi odpůrci svrženého prezidenta Mursího na jedné straně a prezidentovými zastánci, především z řad Muslimského bratrstva, na straně druhé. K ukončení násilí vyzvala Egypťany i Rada bezpečnosti OSN, která zasedala v noci na dnešek. Čím dál častěji se však objevují kritické ohlasy na poněkud "bezzubou" reakci Západu na egyptskou krizi a krveprolévání. USA jsou bezzubé, Evropská unie bezradná, napsala agentura DPA.

slimstar ( 17. srpna 2013 19:54 )

Jedou na SMRT !!!!

slimstar ( 17. srpna 2013 19:52 )

Všechny čechůne tam mužou popravit, budou je střílet do hlavy s kulometem. Oni tam nechtějí žádných turistů! Budou turisty lovit jako zvěř! Utíkejte, nebe Zhebnete v Egyptu!

Shelby16 ( 17. srpna 2013 03:38 )

nn, Petr měl z chemie za 4, takže v tom prsty nemá

Shelby16 ( 17. srpna 2013 03:36 )

Tak snad si hraje nějaké hry na tabletu aspoň se zabaví.

Shelby16 ( 17. srpna 2013 03:33 )

Tak ať povolají k Hurghadě 1 letadlovou loď, vyzbrojena tryskáči s kolmým startem a raketami s plochom dráhou letu, aby dohlédla na pořádek a bezpečné dovolenkování Britů !

Zobrazit celou diskusi