Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Reportáž z jižního pobřeží Egypta: Proč bychom někoho podpalovali?! Uklidňoval mě delegát

Autor: Petr Konečný - 
17. srpna 2013
05:38

Přestože ve čtrnácti egyptských provinciích vyhlásila armáda a policie zákaz vycházení, v turisticky oblíbené destinaci a ráji potápěčů v Sharm el-Sheikh platil výjimečný stav pouze jeden den. V resortech panuje klid, turisté u plážových barů jakoby netušili, že vzdušnou čarou asi 400 kilometrů zuří občanská válka. Místní si ani na chvíli nepřipouští, že by se situace v letoviscích mohla jakkoliv radikalizovat.

O honu na islamisty, atmosféře v zemi a dopadu na turistiku jsem si povídal na recepci hotelu s egyptským delegátem pracujícím pro českou cestovní kancelář. Ibrahim, mladý muž okolo třicítky, mával rukama při mojí první otázce: Může se situace vyhrotit i tady na pobřeží Rudého moře? Samozřejmě se snažil vše zlehčovat. "Tady je úplný klid. Přece policie nenechá turisty zavřené na hotelích. Navíc, kdo by tady demonstroval?! Všichni jsou zaměstnaní v resortech a závislí na příjmech z turismu. Proč by tady někdo někoho podpaloval.”

Když jsem se ho zeptal, odkud je jeho rodina, rázem zvážněl. “Celá moje rodina, matka i bratři, žijí v Káhiře. Tak jasně, mám o ně strach," odpověděl s obavami ve tváři. Pak se zhluboka nadechl a začal mluvit o politice: “Já jsem muslim, ale tihle radikálové nereprezentují islám, oni reprezentují jen násilí.” Ibrahimovi se pak napnuly tváře, když začal mluvit o Muslimském bratrstvu a prezidentovi Muhammadovi Mursím. "Měli šanci vyčistit zemi od korupce, která postihuje každý aspekt života v Egyptě. Místo toho šlo bratrstvu jen o moc. Naši zem poslali ještě víc dolů.”

Když jsem Ibrahimovi začal popisovat, jak jsem sledoval u prodavačů na bazaru záběry staré ženy, která zastavila buldozer, pod kterým ležel mladý radikál, skočil mi do řeči: "Nevěřím naší televizi! Stoupenci Musrího mají stále vliv na média. Islamisté klidně zinscenují zabití vlastních lidi, aby odvrátili pozornost od jejich zločinů.”

Mladý delegát, který přes pět let vozí turisty po resortech, při otázce, jestli se obává, že mu nepřiletí noví turisté, jen smutně krčil rameny. “Uvidíme v pondělí. Mají mi sem přijet lidi na čtrnáct dní. Jestli to zruší, vracím se domů.” Do násilím zmítané Káhiry.

V závěru na chvíli zapomněl na hrůzy, které zmítají jeho zemí a zajímal se o vývoj případu otrávené Moniky (†36) a Kláry (†8). "Je to hrozné. Byly tak krásné, snad se to brzy vyřeší," řekl.

smidrsova ( 18. srpna 2013 01:52 )

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0arm_a%C5%A1-%C5%A0ajch

slimstar ( 17. srpna 2013 20:05 )

Ze všech těch turistických tlustoprdú budou egypťané vařit guláš!

slimstar ( 17. srpna 2013 20:02 )

Všechny turisty budou střílet do hlavy s kulometem. Oni tam nechtějí žádných turistů! Budou turisty lovit jako zvěř! Utíkejte, nebe Zhebnete v Egyptu!

bizon_pepa ( 17. srpna 2013 12:17 )

Co má asi dělat? Kdyby šel na pláž, tak ho ten vořežprut z Novy bude otravovat i ve vodě. A přispívající v Besku se z toho pominou.

inocenta ( 17. srpna 2013 11:05 )

Žijí z turismu, ale asi je otázka času kdy propukne občanská válka všude.

Zobrazit celou diskusi