Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pokračuje soud s Rathem, v hlavní roli Salačová: Vystřídají se na ní advokáti, soud i žalobce

Ve čtvrtek pokračuje hlavní líčení v kauze Rath výslechem Salačové
Ve čtvrtek pokračuje hlavní líčení v kauze Rath výslechem Salačové  (Autor: Blesk - Petr Novotný, ČTK)
Autor: ČTK, sch - 
15. srpna 2013
07:59

Hlavní líčení v kauze poslance Davida Ratha bude opět pokračovat v hlavní roli s korunním svědkem Ivany Salačové. Ta se jako jediná z 11 obviněných přiznala ke korupci. Usvědčí Ratha, Kotta nebo Pancovou z korupčního jednání? Postupně se na ní vystřídají advokáti, žalobce i soud.

Salačová může dostat nižší trest, protože ji obžaloba označuje jako spolupracující obviněnou. Tři její výpovědi z loňska se lišily a podnikatelka tvrdí, že ta poslední, kterou soud přehrál ve středu, je hlavní a konečná. Až se její dnešní výpověď ukončí, bude na řadě přerušená promluva Ratha, který se minulý týden omluvil kvůli únavě.

Podnikatelka policii popsala, jak se seznámila s dalšími aktéry kauzy, například někdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a jejím partnerem Petrem Kottem, kteří jsou mezi obviněnými.

Salačové přiznání se týká rekonstrukce zámku Buštěhrad a opravy Gymnázia Hostivice. Tvrdí, že u opravy památky za 200 milionů Kč požadovali Pancová a Kott provizi 20 až 24 milionů. Ratha v prvních dvou výpovědích nezmínila, až ve třetí o něm spekulovala jako o možném aktérovi korupce, s jistotou to ale nepotvrdila.

Žalobce Petr Jirát viní 11 lidí z různých druhů korupce v souvislosti se zakázkami ve Středočeském kraji. Soud naplánoval jednání zatím do října, předvolává 78 svědků.

babcaa ( 15. srpna 2013 20:51 )

Říkaji právníci

patton ( 15. srpna 2013 13:26 )

Jak někoho obhajuje Tomáš Sokol tak je dotyčný stoprocentně vinen.

babcaa ( 15. srpna 2013 11:17 )

Ještě aby se to ti právníci, za ty těžký prachy, kterými jsou placeni, nepokusili uhrát aspoň touhle osvědčenou taktikou

dadaveve ( 15. srpna 2013 10:54 )

dadaveve ( 15. srpna 2013 10:47 )

no, ale je na tom líp, než ta tlustá Polka co sem přijela "obšťastnit" 100 čechů Snad to ta paní ještě zvládne

Zobrazit celou diskusi