Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Parkanová do vězeňských tepláků? Za zveřejněné výslechy jí hrozí vazba!

Žena šéfem armády: Vlasta Parkanová v době, kdy šéfovala resortu obrany ve vládě Mirka Topolánka
Žena šéfem armády: Vlasta Parkanová v době, kdy šéfovala resortu obrany ve vládě Mirka Topolánka  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
15. srpna 2013
16:13

Vyšetřování podivného nákupu armádních letounů CASA pokračuje, bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová však udělala nečekaný krok. Na internetu zveřejnila přepisy výslechů obviněných i svědků ve spletité kauze. Chtěla se tím hájit. Jenže místo toho si způsobila pěknou "polízanici" a hrozí jí vazba!

V případu Vlasty Parkanové se schyluje k průlomu, exministryně by mohla zamířit za mříže! "Policejní orgán zvažuje koluzní vazbu," uvedl pro server lidovky.cz státní zástupce Jan Kořán. Parkanová se totiž rozhodla, že na internetu zveřejní výslechy z kauzy, kvůli které ji Sněmovna vydala k trestnímu stíhání. Jenže pořádně tím zariskovala.

Parkanová nabourala vyšetřování

Parkanová svým krokem patrně nabourala policejní vyšetřování a popudila jak policisty, tak i svědky, jejichž výpovědi se nyní dostaly na veřejnost. "Pokud vím, tak někteří svědci jsou dotčeni tím, že jejich výpovědi byly zveřejněny, neboť obsahují takové skutečnosti, které vedou k odhalení jejich totožnosti," potvrdil státní zástupce Kořán.

Exministryně svůj krok odmítla komentovat, zveřejněné dokumenty prý hovoří sami za sebe. Její kauzu nyní dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, k současnému kroku exministryně se však jeho šéfka Lenka Bradáčová také nechtěla vyjadřovat. "Styl vedení obhajoby ani úkony obviněných nikdy nekomentujeme," napsala Bradáčová ČTK.

Zasáhla do osobní sféry svědků, tvrdí odborník

Jenže třeba vedoucí katedry trestního práva na Univerzitě Karlově Jiří Jelínek upozorňuje, že Parkanová se rozhodla ke značně nestandardnímu kroku, skutečně nabourávajícímu vyšetřování. "Může to kolidovat s normami na ochranu osobnosti," řekl Jelínek v ČT. Parkanová podle něj také nepřiměřeně zasáhla do osobní sféry svědků i dalších obviněných.

(Ne)výhodný miliardový obchod

Nákup letounů CASA se přitom datuje do roku 2009, kdy jej schválila Topolánkova vláda. Pořízení letadel však bylo od začátku kritizováno jako značně předražené. Ministerský náměstek Martin Barták, namočený do celé kauzy, jej však obhajoval. Stejně jako Parkanová, které vyjádřil podporu i její stranický kolega a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten tvrdí: "Všichni jsme tu operaci považovali za výhodnou." Při nákupu přitom státu vznikla údajně škoda až 658 milionů korun.

salto ( 23. srpna 2013 15:17 )

Pakáž

joudajoudovy ( 17. srpna 2013 13:01 )

uz tu zrzavou lisku vyzente z kurniku a jednejte s ni, jako ze skodnou.

ivuska1 ( 17. srpna 2013 10:15 )

ivuska1 ( 17. srpna 2013 10:15 )

Ta uz mela sedet davno a ne za zverejneni vyslechu !!!!!!!!

itartas ( 16. srpna 2013 07:53 )

Já navrhuji zavřít pro jistotu všechny a nechat u vesla jenom jednu stranu a to Věci veřejné. Víťa Bárta je totiž jediný slušný politik. Ostatní bych rozehnala pendrekem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa