Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak rychle se v Česku kradou nezamčená kola: Skrytá kamera nachytala zloděje!

Autor: geo - 
31. července 2013
20:27

Jak dlouho vydrží nezamčené kolo, než ho někdo ukradne a která města jsou nejnebezpečnější? To odhalila skrytá kamera při experimentu přímo v ulicích krajských měst. Podívejte se, jak si počínají nenechaví zloději na různých místech republiky. V Hradci Králové kolo ukradl během čtyř minut muž, do kterého byste to vůbec neřekli! Šel okolo, ohlédl se po kole, nasedl a odjel.

14 měst, 14 odložených kol, skrytá kamera a stopky. Tak probíhal test poctivosti občanů.  Podle policie je ročně v Česku ukradeno 7800 kol. Na jak dlouho může cyklista spustit kolo z dohledu? Experiment ukázal, že nezamčené kolo zmizí v průměru za 2 hodiny.  Pouze ve třech krajských městech bylo bezpečno, kolo zůstalo na místě v Pardubicích, v Českých Budějovicích a v Jihlavě.

Může se to stát i vašemu kolu

Nejrychlejší chmaták kolo sebral za 4 minuty v Hradci Králové a lážo plážo na něm odjel, jako kdyby bylo vždycky jeho. Blesková akce byla neplánovaná, muže neodradila ani policejní služebna na protější straně ulice. Inu, příležitost dělá zloděje.  Stejně tak se naprosto spontánně rozhodla i partička dětí v Brně. Ke krádeži kola se nechal kamarády vyhecovat nejmladší z kluků.

Důmyslná strategie zlodějů

To v jiných městech probíhaly kolem bezprizorního bicyklu úplné manévry. Tipař postává u kola, rozhlíží se, někdy pár minut, někdy hodinu. Na chvíli se nenápadně vzdálí, aby se v okamžiku bleskově vrátil pro kolo, nasedl na něj a odjel. Kolo pro jistotu odhazuje po pár metrech do křoví, aby se pro něj vrátil s bezpečným časovým odstupem. V Ostravě zloděje neodradil ani svědek.  Mladíka zaujme kolo opřené o zeď a dvacet minut si ho prohlíží, přímo pod nosem muže, který na ulici opravoval auto. V okamžiku se pak zloděj pro kolo vrátí a odvádí svou kořist pryč, zatímco je svědek stále ponořen do motoru svého vozidla.

V Ostravě ukradl zloděj přímo před nosem svědka V Ostravě ukradl zloděj přímo před nosem svědka | reprofoto youtube.com

 

Karlovy Vary: Zloděj zavolal do zastavárny, jestli se mu vyplatí kolo brát

V Karlových Varech si zloději dali na čas. Kolo vydrželo na ulici dlouhé 2 hodiny 25 minut, přestože jeho osud už byl dávno spočítaný. O odložené kolo se dohadovali skupinky různých podivných existencí. Nakonec měl nejvíce drzosti zloděj v červené teplákové soupravě, který dokonce měl dost času na to, aby vytáhl mobil a objev probral se svým zastavárníkem! S nabídnutou cenou byl zřejmě spokojený, protože v zápětí kolo sebere a odjede na něm.

Vlastní kolo vyměnit za lepší model

Zajímavý postup zachytila skrytá kamera hned ve třech městech, ve Zlíně, Plzni a Olomouci. Pachatel přijíždí na kole, prohlédne si to zaparkované, svoje kolo odloží opodál a s volnýma rukama se vrátí pro svou novou kořist. Zlínský nenechavec pak i s kolem vysedával na lavičce v parku a úspěšný lup zapíjel pivem z pet lahve. Alkohol hrál svou roli ve více případech a zdá se, že zlodějům dodává kuráž.

Za jak dlouho bylo kolo ukradeno?

Hradec Králové
Brno
Liberec
Ostrava
Praha
Kladno
Zlín
Karlovy Varyt
Ústí nad Labem
Plzeň
Olomouc
České Budějovice   
Jihlava
Pardubice
4 minuty
26 minut
41 minut
52 minut
1 hodina
1 hodina 18 minut
1 hodina 46 minut
2 hodiny 25 minut
3 hodiny 20 minut
4 hodiny 45 minut
4 hodiny 55 minut
kolo nebylo ukradeno
kolo nebylo ukradeno
kolo nebylo ukradeno 

 

lo2f ( 1. srpna 2013 02:15 )

Otec jezdíval na takovém kole že mu ho nikdy nikdo nevzal, ať ho opřel kdekoli. Jen jednou se stalo že ho opřel u nádraží a když se po týdnu vrátil, tak tam nebylo. Šel na policii ale tam mu ho vydali - schovali ho aby ho nikdo nevzal. Zrovna teď mi auto stojí na parkovišti, podepřené heverem, třetí den a čekám kdy mi hever někdo ukradne a zatím se tak nestalo (Praha).

mrdkazeman ( 1. srpna 2013 00:00 )

Nechápu,proc maji vsichni zakrytý obliceje,stejně je videt,ze jsou to vsechno Cikáni!!!

kacota ( 31. července 2013 22:53 )

Mali prísť experimentovať do Košíc. A to by ešte len videli ten rekord

mitoz ( 31. července 2013 22:39 )

Typické Brno. Nezletilí a nepostižitelní zlodějíčci.

abvydavatelstvi ( 31. července 2013 21:32 )

To co se děje kolem nás je ve výchově ..... Kdyby se rodiče víc věnovali dětem a vstepovali jim do hlavy že na cizí věci se nesaha a nemá se krást .... tak by nebylo tolik zločinů..... já mám tři děti a nikdy jsem s nimi neměla problémy ..... nepiji.. nekouří .... nekradou... nelžou .... mají své zájmy a čisté svědomí.... s dětmi jsem jednala jako s kamarády ..... slušně..... nikdy žádné biti nebo řev ....

Zobrazit celou diskusi