Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proč Pákistánci nenašli Bin Ládina? Převlékal se za Džejára!

Usáma bin Ládin se prý maskoval kovbojským kloboukem
Usáma bin Ládin se prý maskoval kovbojským kloboukem  (Autor: Reuters, archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
9. července 2013
13:21

Neschopnost a nedbalost Pákistánu umožnily vůdci teroristické sítě Al-Káida Usámovi bin Ládinovi se téměř desetiletí bez potíží skrývat v zemi. Likvidaci nejhledanějšího teroristy světa pákistánská vyšetřovací zpráva, kterou zveřejnila televize Al-Džazíra, označila za "zločinný akt vraždy", nařízený americkým prezidentem.

V noci 1. května 2011 elitní jednotka amerického námořnictva pronikla do hloubi pákistánského území, aby zajala či zabila nejhledanějšího teroristu světa. Na rozkaz prezidenta Baracka Obamy američtí vojáci přiletěli ve vrtulnících do posádkového města Abbottábádu, kde američtí zpravodajci odhalili teroristův úkryt. Během razie byl bin Ládin a další čtyři lidé zabiti, další zraněni. Celá operace se odehrála bez vědomí pákistánské vlády či armády, které Američané úmyslně neinformovali, aby zabránili úniku informací.

Pákistánský parlament si následně vymohl vyšetřovací komise, aby objasnila, jak Američané mohli podniknout tříhodinovou operaci v hloubi země jako "největší ponížení pákistánského lidu" od odtržení Bangladéše. A jak bylo možné, že pákistánské zpravodajské služby neměly tušení o tom, že mezinárodně proslulý uprchlík se na jaře či létě 2002 mohl usadit v zemi.

Komise vyslechla více než dvě stovky svědků, včetně tří vdov po bin Ládinovi, šéfa pákistánských tajných služeb a dalších vysokých úředníků. Dospěla k tomu, že bin Ládin žil nerušeně v Abbottábádu kvůli neschopnosti téměř ve všech úrovních.

"Žili extrémně skromně a nikdy se nepředváděli na veřejnosti," tvrdí zpráva o životě uprchlíků. Podle vdov si bin Ládin při pochůzkách nasazoval kovbojský klobouk, aby se vyhnul odhalení.

Závěrečná zpráva o rozsahu 336 stran je podle televize zničující: hrubá neschopnost vládních a armádních představitelů vedla ke kolektivním chybám, které umožnily bin Ládinovi uniknout odhalení a Spojeným státům spáchat válečný akt.

Americké narušení pákistánské suverenity nájezdem komanda umožnilo podle zprávy nesprávné a zastaralé vyhodnocování bezpečnostních a strategických hrozeb.

odlisny ( 9. července 2013 13:59 )

opravdu nenápadný jak hovno v trávě

scaramonte ( 9. července 2013 13:43 )

Ten vpravo vypadá spíš jako F. X. Doležal s nalepenejma fousama ...

Zobrazit celou diskusi