Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češky unesené v Pákistánu: Promluvily na videu!

Video se připravuje ...
Autor: psch, ljš - 
26. června 2013
14:18

Unesené Češky v Pákistánu žijí?! Na internetu se objevilo video z 16. dubna, kde obě dívky hovoří. „Jmenuji se Antonie Chrástecká. Jmenuji se Hana Humpálová,“ zní ve videu. Rozklepané dívky musí číst předepsaný text na papíru, celou dobu na pozadí zní arabská hudba.

Video se objevilo na uměle vytvořeném facebookovém profilu, uživatelé jej nahráli jenom před několika málo hodinami. Podle toho, co dívky na videu říkají, ale pochází z 16. dubna. Je velká pravděpodobnost, že jsou i po 40 dnech od vzniku nahrávky obě naživu!

Video je opatřeno logem napsaným arabským písmem, v pozadí zní klasická arabská hudba a výpovědi dívek předcházejí fotografie doktorky Aafíi, o jejíž propuštění únosci usilují. Pravost videa podkládají nafocený občanský průkaz a pas obou dívek, s největší pravděpodobností nejde o žádný podvrh.

„Jmenuji se Antonie Chrástecká. Jmenuji se Hana Humpálová. Dnes je 16. dubna, jeden den po bostonském útoku ve Spojených státech. Apelujeme na naše rodiny a prezidenta a na obyvatele České republiky a Evropské unie, aby vyvinuli veškeré úsilí a spolupracovali s únosci a vyslyšeli jejich požadavek na propuštění doktorky Aafíi,“ říkají dívky na videu.

Tonča (vlevo) a Hanča by se mohly dočkat záchrany Tonča (vlevo) a Hanča by se mohly dočkat záchrany | Blesk

Rozklepaný hlas

Dívky jsou natočené očividně neprofesionální kamerou s vyměněným pozadím. Jejich nervózní projev, sklopené oči a strachuplné chování jenom potvrzuje to, že je někdo někde drží proti jejich vůli.

„A také žádáme mezinárodní komunitu, především evropskou a americkou, aby respektovala práva muslimských žen a umožnila jim praktikovat jejich náboženství a získat veškerá občanská práva. Tato nespravedlnost vůči muslimským ženám nás dostala do této těžké situace,“ pokračují dívky ve čtení požadavků únosců.

Jediný požadavek

"Jsme zdravotně v pořádku, ale náš život je v ohrožení. Díky vám všem, že nám pomůžete," říkají vyděšené dívky závěrem.

Nápis ve videu hlásá: Náš požadavek je jediný: Popropusťte Dr. Aafíi

Ministerstvo vytvořilo speciální tým

Zatímco celých 100 dní všichni mlčeli a podle všeho nic nevěděli, video, na které ministerstvo zahraničí upozornil Blesk.cz, dalo věci do pohybu. „Na ministerstvu zahraničí právě zasedá krizový štáb, ve kterém operují zaměstnanci ministerstva zahraničí a dalších složek státu. Z taktických důvodů nebudeme zveřejňovat další informace“ řekla Blesk.cz Johana Grohová, mluvčí ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdo je dr. Aafia Siddiqui?

Narodila se v roce 1972 v Pákistánu, v roce 1990 však odešla do Spojených států, kde vystudovala neurologii. V roce 2003 však byla označena za členku Al-Káidy a umístěna na seznam hledaných. Následně byla zajata v Afghánistánu s plány na výrobu bomb. Soud ji poslal do vězení na 86 let.

1792472:gallery:true:true

Jsou pryč více než 100 dní

Hanka s Tončou se vydaly na riskantní výlet a skončil pro ně dřív, než je kdy mohlo napadnout. Protože kdyby to tušily, asi by na dovolenou do pákistánské provincie Balúčistán nejely. Ovšem tamtudy chtěly jen projet ze sousedního Íránu. Na cestě je dokonce doprovázel policista, i přesto je únosci zajali. Jejich strážného později propustili, kdežto po dívkách se slehla zem. V úterý uplynulo 100 dní od zmizení, do té doby nikdo nic nevěděl. Možná se konečně dají věci do pohybu.

Vrátí se dívky ke svým rodinám? Vrátí se dívky ke svým rodinám? | INT, Facebook

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině