Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Válečná zóna v Krnově: Dům zničily nejdřív povodně a potom tornádo

Autor: Jiří Krušina, psch - 
19. června 2013
14:55

Ničivé tornádo, které se v úterý prohnalo moravskoslezským Krnovem, trhalo střechy, ničilo domy a zanechalo za sebou tragickou spoušť. Oči pro pláč má rodina, které dům zničila povodeň v roce 1997, a nyní ho znovu zpustošilo tornádo!

Lidé přišli o střechy nad hlavami i auta, které zničily padající stromy, větve a stožáry vedení. Svědkem děsivé hrůzy byl i pan Jindřich Moravec. „Byla to chvilka a najednou se začaly lámat celé stromy. Vzduchem létaly střechy,“ prozradil obyvatel Krnova – Kostelce.

Nejhorší zážitek v životě

Opravdovou hrůzu prožil Jiří Vodička z Krnova. Seděl zrovna pod pergolou, když se k jeho domu přihnalo tornádo. „Myslel jsem si, že půjde o normální bouřku. Sešeřilo se. Chvíli byl zlověstný klid a pak neuvěřitelný vichr,“ prozradil Blesku Jiří Vodička.

„Najednou kus nějaké střechy spadl na mé nové auto. Mělo najeto jen 3 tisíce kilometrů. Větrný vír se rychle blížil,“ popsal hrůzu Vodička s tím, že to byl jeho nejhorší zážitek v životě!

Video  V Česku řádilo tornádo  - Blesk - Jiří Krušina
Video se připravuje ...

Zničený dům rodiny missky Chlebovské

Tornádo si nebralo servítky ani s domem rodiny miss Terezy Chlebovské. „Z vody jsme strach měli, ale tornádo tu nikdo nečekal. Najednou začaly padat větve na dům. Vítr podebral střechu a odnesl ji někam pryč,“ řekla zdrcená teta krásné missky Naďa Klimánková.

Právě dům její rodiny, ve kterém bydlí i její manžel Josef, hasič, který se stará celý život o lidi, postihly v roce 1997 nejhorší povodně v zemi.

Bylo to tornádo!

Krnovem se v úterý odpoledne prohnalo tornádo. Na místě to zjistili experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Ostravě. Vír způsobil škody na pětikilometrové trase. "Můžeme s jistotou říci, že se jednalo skutečně o tornádo. Svědčí o tom stopy, které jsme na místě zajistili. Především ukroucené kmeny stromů," řekl Pavel Lipina z ČHMÚ.

Vlna solidarity

Tornádo, které se přehnalo Krnovem, zvedlo obrovskou vlnu solidarity. Na facebooku lidé známým i cizím nabízí pomoc formou neplacené brigády. Základní umělecká škola Krnov se rozhodla výtěžek ze závěrečného koncertu věnovat lidem zasaženým vichrem. „Je to hrůza. Vítr poničil domy lidem z našeho města a mimo jiné i mnohým rodičům našich žáků. Proto bude výtěžek věnován právě jim,“ prozradil ředitel školy Kamil Trávníček.

zanetavacilkova ( 19. června 2013 20:34 )

Dobrý den, celý den. Mám pro Vás tip, je to nová možnost, jak vydělávat z domova, vhodná pro lidi, co jsou doma.. Už od začátku května si takto sama přivydělávám a je to až neuvěřitelné.. Stamiliony tím nevydělám, ale i tak, dokud můžu, tak se mi hodí každá snadno vydělaná kačka Čekujte Peterblog.wz.sk

frnduskova ( 19. června 2013 18:32 )

http://aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/moravskoslezsky/clanek.phtml?id=782950

nezmarm ( 19. června 2013 18:08 )

Tohle tornado bylo "velmi slabe" v porovnani s temi v USA. Tam tornada vyrvou ze zeme stromy i s koreny a po mestecku se slehne zem. Tohle jim vzalo "jen" strechy. Samozrejme soucitim s postizenymi, ale oni ti Amici opravdu nejsou takovi bl.bci, jak je tu nekteri "velci ptaci" presentuji. Nektera tornada v USA maji rychlost okolo 300 km/hod a sirku treba kilometr. V takovem viru neprezije nic a vzalo by to s prehledem i panelak.

opm_pm ( 19. června 2013 17:14 )

ČT24 také informuje, jen by mne zajímalo, kolik lesa se vykácelo v okolí Krnova od r.89 ?!?

howareyoudoing ( 19. června 2013 15:27 )

Ted uz chapete proc se v USA stavi ze dreva? Je to bezpecnejsi pri takovych situacich jako je tato a pak taky levnejsi a rychlejsi zase ziskat nove bydleni!

Zobrazit celou diskusi