Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman jmenoval nového ústavního soudce a chce, aby šéf Rychetský pokračoval

Prezident Zeman jmenoval nového ústavního soudce Sládečka (uprostřed), kterému bude šéfovat Pavel Rychetský (vlevo)
Prezident Zeman jmenoval nového ústavního soudce Sládečka (uprostřed), kterému bude šéfovat Pavel Rychetský (vlevo)  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
4. června 2013
15:35

Experta na správní právo Vladimíra Sládečka dnes jmenoval prezident Miloš Zeman soudcem Ústavního soudu. Šlo to prý jak po másle, a tak Zeman doufá, že tomu tak bude i v budoucnu. Zeman navíc stojí o to, aby na dalších 10 let pokračoval ve funkci šéf Ústavního soudu Rychetský.

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval novým soudcem Ústavního soudu Vladimíra Sládečka, profesora právnických fakult v Praze a Olomouci. Sládeček nahradí ústavního soudce Miloslava Výborného, kterému v pondělí vypršel mandát.

"Jsem velice rád, že skončila strastiplná etapa doplňování Ústavního soudu. Chtěl bych vyjádřit naději, že podobně hladce bude jmenování ústavních soudců probíhat i v budoucnosti," nechal se slyšet Zeman.

Do funkce ústavního soudce schválil Sládečka koncem dubna Senát, a to společně s Miladou Tomkovou, Jaroslavem Fenykem a Janem Filipem. Tato trojice se jmenování prezidentem dočkala již počátkem května, a díky ní nyní Ústavní soud funguje v kompletním složení 15 členů.

Mandát přitom letos vyprší celkem sedmi ústavním soudcům včetně předsedy soudu Pavla Rychetského. Prezident Zeman však stojí o to, aby Rychetský ve funkci pokračoval.

Zeman také již oznámil další tři kandidáty na ústavní soudce, které 20. června navrhne senátorům. Jsou jimi soudkyně Nejvyššího správního soudu Kateřina Šimáčková, soudce Nejvyššího soudu v Brně Ludvík David a právě bývalý politik a dosavadní ústavní soudce Výborný.

pepazdp ( 5. června 2013 15:48 )

Žádné klišé, ale fakta. Na druhou stranu, nic víc jsem od něj nečekal. Od něj se žádné solidní chování, jednání ani skutky čekat nedají. Co se EU týká, ani tam mě Zeman zklamat nemoh, jelikož jeho řiťolezecký vztah k EU nebyl žádnym tajemstvím ani před volbou a byl jedním z mnoha důvodů, proč byl pro mě Zeman totálně nevolitelný.

itartas ( 5. června 2013 14:13 )

ale prosím tě takové klišé...nehledej pořád blechy v kožichu, mně víc než to, že se Zeman nebrodí ve vodě vadí jeho vstřícnost k EU, tam mně zklamal hodně!

pepazdp ( 5. června 2013 13:39 )

Neměla by ses trošku rozhlídnout po světě abys věděla, co jinde dělaj prezidenti pro svojí zem v případě živelných pohrom a neplácalas tu blbosti?

itartas ( 5. června 2013 08:36 )

Neměl by si natáhnout holínky a brodit se vodou?

itartas ( 5. června 2013 08:35 )

naprosto rovněž nesouhlasím

Zobrazit celou diskusi