Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nevšímaví Češi: Frajírek brutálně zkopal v centru Prahy mladíka! Kolemjdoucí zase jen přihlíželi

Dvě podobná napadení, dvakrát stejný průběh: Útočník kope do své oběti (vpravo do Tomáše), okolí jen nečinně přihlíželo
Dvě podobná napadení, dvakrát stejný průběh: Útočník kope do své oběti (vpravo do Tomáše), okolí jen nečinně přihlíželo  (Autor: Policie ČR, Foto Blesk - Jiří Krušina)
Autor: vet, mokk - 
16. května 2013
07:00

VIDEO: Proč? O co jde? To jediné blesklo hlavou mladíkovi (17), který stál v pasáži Metro poblíž Národní třídy v centru Prahy. Pak už se jen marně kryl a chytal rány od neznámého útočníka, zatímco kolemjdoucí jen přihlíželi... Jde tak nejen o další případ napadení na veřejnosti, ale i nevšímavosti Čechů. Podobný, jaký se nedávno odehrál v obchodním centru v Jesenici.

Vrcholem všeho byl kopanec do obličeje. Úder byl tak silný, že hlavou rozbil sklo výklad ní skříně za sebou. Pak se zraněný sesul k zemi a pobavená partička čtyř mladíků se surovým »hrdinou« v čele odkráčela. „Ze zajištěných kamerových záznamů je zřejmé, že útok přišel nečekaně a byl poměrně brutální,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Hlavním a jediným útočníkem byl podle kriminalistů hoch v šedé mikině s kapucí. Napadený skončil v nemocnici se zraněním hlavy. Jen zázrakem byl mimo přímé ohrožení života. Policisté po rváči pátrají. Incident se odehrál 22. března v půl osmé večer. 

Video Napadení sedmnáctiletého chlapce v centru Prahy - Policie ČR
Video se připravuje ...

Co je na rvačce zarážející, je i fakt, že kolemjdoucí ataku pouze přihlíželi. Připomnělo to tak jiný nedávný incident - v Jeseníku.

V tamním obchodním centru napadl brutálně agresor Tomáše (34). Ani tehdy nikdo nic neudělal, aby Tomášovi pomohl. Právník Kryštof Kruliš to tehdy pro Blesk označil za tzv. bystander effect, jev přihlížejícího.

"Čím víc lidí takové události přihlíží, tím menší je pravděpodobnost, že někdo zasáhne. Většinou se všichni spoléhají, že to udělá někdo ze skupiny," uvedl tehdy Kruliš. Jenže nepomoci v případě, že situace ohrožuje zdraví a život jiné osoby, je dokonce trestné.

manolla1 ( 16. května 2013 22:36 )

Blbost! Stačí zavolat 158 ( číslo je mimochodem zdarma ), popsat situaci - místo, kde se dějí tato nechutná zvěrstva, atd. operátor je povinen vyslat nejbližší hlídku na místo činu. Volající se nemusí bát, že by mu to mělo zkomplikovat život. Já sama jsem pomohla 2 lidem kteří byli napadeni, neotálela jsem ani minutu a udělala bych to 100% znovu. Také jsem byla pozvaná na policii vypovídat jako svědek, žádné problémy z toho, že jsem pomohla, jsem rozhodně neměla. Myslím si, že by lidé neměli být slepí - hluší! Nikdo neví, kdy může být napaden on sám, nebo jeho rod. příslušníci, nedej bože - děti!...

manolla1 ( 16. května 2013 22:14 )

!

slider ( 16. května 2013 14:45 )

Co maji lide delat? Kde je policie?

jezibababa ( 16. května 2013 14:09 )

Toto není metro ve smyslu dopravního prostředku, toto je pasáž Metro v centru Prahy. S podzemní dráhou nemá nic společného.

nofar ( 16. května 2013 12:58 )

Ja uz jsem to davno udelala a kdyz ctu o tom, co se na me rodne hroude deje, tak jsem cim dal vic presvedcena, ze slo o nejlepsi rozhodnuti meho zivota. 

Zobrazit celou diskusi