Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemětřesení v Číně: Počet obětí vyšplhal na 203!

Autor: ČTK, tis - 
21. dubna 2013
08:40

Záchranáři se dnes snaží dostat do odlehlých oblastí v jihozápadní Číně, které odřízlo od světa sobotní zemětřesení. Podle nové bilance agentury Reuters je nejméně 203 mrtvých nebo pohřešovaných, zranění utrpělo více než 11.000 lidí, z toho 960 těžká.

Zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály otřáslo okrskem Lu-šan nedaleko města Ja-an v provincii S'-čchuan. Zhruba stejnou oblast postihlo v květnu 2008 zemětřesení o síle 7,9 stupně, které zabilo na 80.000 lidí.

Zemětřesení v hornatém okrsku Lu-šan spustilo sesuvy půdy, které odřízly přístupové cesty a přerušily také telefonní spojení i elektrické vedení. Nejhůře postižené jsou vesnice ležící vysoko v údolích, kde zemědělci pěstují rýži, zeleninu a kukuřici na terasovitých políčkách. Vesnici Lung-men minutu trvající otřesy prakticky srovnaly se zemí.

"Byl jsem vyděšený. Ještě nikdy předtím jsem nezažil takhle silné zemětřesení," řekl sedmatřicetiletý Čchen Tchien-siung uložený na nosítkách.

"Situace se vrací do normálu, ale pořád je potřeba značná pomoc, především pokud jde o provizorní přístřeší a další vybavení," řekl Kevin Xia z Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce. "Vozidla s dodávkami pomoci mají problém dostat se sem kvůli zablokovaným a dopravními zácpami zahlceným silnicím. Většina z nich je stále ještě na cestě," dodal.

Zobrazit celou diskusi