Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expert o únosu Češek: Podcenily riziko! Kterým zemím se raději vyhnout?

Podle bezpečnostního experta je některým zemím radno se vyhnout. Třeba i Pákistánu, kde unesly mladé Češky a kde jsou hořící vozy běžným výjevem
Podle bezpečnostního experta je některým zemím radno se vyhnout. Třeba i Pákistánu, kde unesly mladé Češky a kde jsou hořící vozy běžným výjevem  (Autor: Facebook, archiv Blesku, Reuters)
Autor: simao - 
21. března 2013
20:03

Nebylo to rozumné. Těmito slovy ohodnotil na chatu Blesk.cz počínání dvou mladých Češek, unesených v Pákistánu, bezpečnostní expert Andor Šándor. A navrch přidal několik doporučení, kterým zemím se na individuálních cestách raději vyhnout a proč.

Lidé mají pořádně zvážit, co chtějí opravdu vidět. A zda jim to stojí za případné vystavení se nebezpečí, odpověděl bezpečnostní expert na chatu Blesk.cz. "Zcela evidentně podcenily bezpečnostní riziko, které tam existuje a lze se o něm snadno dočíst," dodal Šándor na adresu dvou Češek Hany a Anastázie, které minulou středu unesli ozbrojenci v Pákistánu.

Dívky byly zrovna na cestě do Indie. Šándor potvrzuje teorii, že si je v Pákistánu vytipovali patrně již na hranicích: "Ty dívenky byly na íránsko-pákistánské hranici fotografovány, aby únosci věděli, koho zajmout."

Bezpečnostní expert zároveň dodává, že stále existuje několik variant, proč dívky unesly. Nikdo se totiž zatím úřadům nepřihlásil.

"Pokud skutečně šlo o únos za výkupné, a to dnes ještě zdaleka nemůžeme s jistotou tvrdit, pak šance na jejich vysvobození není malá," říká však s nadějí. A dodává, že je ještě čas, aby se někdo ozval. "V tuto chvíli musí být únosci zabezpečení před tím, že by je mohli dopadnout. To jej jejich první starost."

Kterým zemím se raději vyhnout?

Šándor také čtenářům prozradil, kterým zemím a jejich částem doporučuje obloukem se vyhnout. Necestoval by třeba "do některých částí Pákistánu, Afghánistán, dnes válčící Sýrie... Obával bych se rozvrácené Libye," říká expert. Ne úplně komfortně by se prý také cítil v některých částech Albánie, či Kosova, některých zemích afrického Sahelu a části Filipín.

"Těch míst je mnohem více. Je vždy dobré se podívat na stránky ministerstva zahraniční, britského Foreign Office, nebo amerického State Department. Ty velmi dobře říkají svým občanů, kam nedoporučují, aby směřovaly jejich kroky," upozorňuje.

"Osobně bych nijak netoužil jet do Egypta. Na Sinaji, ale i jinde se můžete stát obětí únosu. Jistě, tisícům se nic nestane, a pak to může přijít. Egypt má spoustu krásných míst, to že je relativně laciný, není důvod riskovat," dodává expert.

mourovata.kocka ( 22. března 2013 15:49 )

cath ( 22. března 2013 12:37 )

Do Albánie vyrazila i moje kamarádka - se dvěma klukama, bratrama. Bezvadná holka,se kterou jsem roky jezdila na letní tábory.Dostala se s přehledem na dvě vysoký školy,nakonec začala studovat medicínu.Chtěli přejít hory.Dodnes si pamatuju, jak nám o tom s nadšením vyprávěla a my se jen ptali, jestli to není moc nebezpečné.Řikala, že ne - že ty místní lidí jsou strašně fajn.A že v horách se jim nemůže nic stát.Slehla se po nich zem a už je nikdy nikdo neviděl. Takže vám gratuluju, že jste měl větší štěstí... http://cs.wikipedia.org/wiki/Zmizen%C3%AD_t%C5%99%C3%AD_%C4%8Cech%C5%AF_v_Alb%C3%A1nii _v_roce_2001

cath ( 22. března 2013 12:24 )

Mám v živé paměti, jak pan Šándor už před lety prohlásil v TV, že on sám by v současné době nejel ani do Egypta.Situace v té oblasti se jen zhoršuje a lepší to nebude.Ví moc dobře,o čem mluví.Nejsem žádný pecivál,zcestovali jsme toho s manželem dost,ale primární je vždycky bezpečnost.Nikdo normální přece nechce mít na dovolené neustále v závěsu /ani jako ochranu/ chlapa s kulometem!V Egyptě jsme byli dvakrát - naposledy před cca čtyřmi lety na Sinaji, předtím kousek od Hurgady na Makadi Bay.A za sebe musím říci,že ačkoliv vše proběhlo bez problémů, z těch vojáků se zbraněmi a celkově z atmosféry v zemi/mimo hotelový komplex/,jsem měla hodně nepříjemné pocity.Proto dost dobře nechápu, jak o Pákistánu a Iránu mluví zainteresovaní lidé jako o krásné zemi,když na fotografiích jsou k vidění jen zarostlí chlapi se zbraněmi,poušť, popřípadě "města", která jsou spíš regulerní slumy.Místy špinavé a odrbané děti,trosky budov a maximálně nádraží, které postavili Britové.V tom Egyptě mají alespoň památky, které tam stojí tisíce let! Ač jsem se dívala sebelíp, nikde jsme nenašla NIC, co by mě třeba jen teoreticky motivovalo do takové oblasti dobrovolně jet...

mourovata.kocka ( 22. března 2013 06:20 )

mourovata.kocka ( 22. března 2013 06:19 )

Kdyby v tom hodinové chatu probíral každou zemi, tak se k žádné další otázce nedostane. Navíc i uvedl, kde se dají zjistit přesnější informace.

Zobrazit celou diskusi